пятница, 6 ноября 2015 г.

Прилуцька тютюнова фабрика з турботою про працівників, довкілля і країну

Днями учасники проекту «Медійний поступ» побували на тютюновій фабриці в Прилуках. Електронна пропускна система, чистота і порядок на подвір`ї та в приміщеннях, ввічливий персоналось що кидається одразу в очі. А щеніде нема неприємного запаху, який зазвичай іде від цигарок, хоч випускають їх тут щодня тисячами й тисячами штук. Коли ми зайшли до цеху обробки тютюну, то взагалі відчули дуже приємний ароматаромат осінніх квітів і сухого листя. Це вразило найбільше! Виявилося, це так пахне висушений тютюн, який підприємство закуповує в Бразилії, Латинській Америці та інших країнах світу (бо місцевий занадто міцний і не придатний для виробництва сигарет). Не сприймайте це як рекламу куріння. Компанія не порушує законодавство, тож і ми цього не робитимемо. Ми просто розповімо про те, як працює одне з успішних підприємств на Чернігівщині і до чого варто прагнути.
Команда "Медійного поступу" в цеху Прилуцької тютюнової фабрики.

  Нині Прилуцька тютюнова фабрика це –  виробничий підрозділ «Бритіш Американ Тобакко Україна» з сучасним високотехнологічним виробництвом. Заснована  вона була  у далекому 1889 році як «Тютюново-махоркова фабрика купців Рабиновича і Фраткіна». Вже на той час її продукція постачалася у Німеччину, Румунію, Туреччину, Китай та інші країни.  Після революції у 1920 році фабрика була націоналізована. Визначальним для неї став 1993 ріксаме тоді був  підписаний установчий договір про створення першого підприємства з іноземними інвестиціями в тютюновій галузі України. З того часу компанія витратила багато коштів на навчання персоналу, розширила випуск міжнародних марок свого товару в Україні та зробила   широкомасштабну заміну обладнання.
Тютюн зовсім не так пахне, як ми всі уявляли...

Компанія на новітніх виробничих лініях, вартість яких не менша вартості літака,  виробляє продукцію світового рівня якості та експортує її до Вірменії, Грузії, Іраку, Молдови, Росії, а також до Білорусі (тютюн) та Сінгапуру (фільтропалички).  На фабриці встановлено інтегровану систему управління виробництвом, лабораторія фабрики дозволяє здійснювати комплексний контроль якості сировини та готової продукції.
У лабораторії фабрики.Менеджер зі звязків із громадськістю підприємства Петро Бондаренко для гостей провів екскурсію музеєм фабрики, показав виробничі й офісні приміщення, лабораторію, розповів про організацію роботи та відповів на численні запитання присутніх.
Прилуцька тютюнова фабрика отримала сертифікати відповідності міжнародним стандартам  у сфері екології та  безпеки й охорони праці. За своїх працівників (їх близько 470) тут піклуються, створюючи безпечні умови праці, преміюють, забезпечують спецодягом та взуттям, оплачують їм медичну страховку, обіди тощо,  навіть проводять екскурсії для їхніх родичів на виробництво. На фабриці є і кімнати відпочинку, причому окремі для тих, хто курить і тих хто, не любить тютюновий дим. Зарплата тут значно вища, ніж середня по області. Чому б не працювати?
- А чи легко влаштуватися до вас на роботу? – логічним було запитання гостей у начальника відділу кадрів Владислава Кривенка.
- «Бритіш Американ Тобакко» дотримується високих стандартів підбору персоналу. У нас є багато вакансій, бо ми весь час розвиваємося. Але нам потрібні найкращі, відповідальні, технічно обізнані люди, які будуть приносити свої ідеї в компанію. Ми скоріше залишимо місце незаповненим, аніж погодимося прийняти кандидата, який не відповідає нашим критеріям. Прикро, що інженерна освіта втратила актуальність. Багато молоді приходить до нас на співбесіду і не розуміє елементарних технічних речей: не вміють тримати штангенциркуль в руках, не вміють читати креслень. Мабуть, це упущення шкільної освіти, бо зовсім не такі стали уроки праці, а можливо, і через застарілу технічну базу вищих навчальних закладів чи небажання вчитися. У нас цікаво, ми запрошуємо до себе на лише випускників, а й студентів, які добре володіють англійською мовоюздобути цінний досвід в нашій компанії ще під час навчанняМи надаємо  також можливість поїхати працювати до іншої країни.
У минулому році 70% бюджету Прилук сформовано за рахунок податку підприємства, а до державної скарбниці компанія перерахувала 4,86 млрд.грн., що становить 1% від всього бюджету країни. А ще компанія піклується про навколишнє середовище: за три останні роки зменшили витрати води на 15%, енергіїна 12.5%, переробка відходів складає понад 96%. Цікавий підхід: на першому поверсі адміністративного корпусу над сходами написано: «Не спалюйте електроенергію, а спалюйте калоріїкористуйтеся сходамиІ ти вже йдеш такий окрилений, бо дійсно бережеш своє здоровя і здоровя планети.
 Одне з запитань, що найбільш цікавило журналістів: чи заважає щось такому сучасному успішному підприємству  працювати?
На нього відповів директор з виробництва Артем Скрипка коротко: «Так, заважає. Це  відсутність "чіткості". У законодавстві, податковій політиці, у взаємодії органів влади тощо. Сьогодні в Україні ставлять одні вимоги, а завтразовсім інші. А це виробництво, ми не можемо за день чи навіть місяць замінити повністю обладнання, яке, до речі, ще треба виготовитиа персонал перевчити. Ось з яких причин інвестори не ризикують вкладати свої кошти в нашій країні».
Останнім часом компанію турбує законопроект 2820,  наданий на розгляд Верховній Раді України народними депутатами О.Богомолець,Г. Гопко, О.Мусієм  та ін., який декларує своєю метою збереження здоровя українців і вказує на необхідність гармонізації законодавства України та ЄС. Причому можлива користь для здоровя українців від запропонованих норм викликає сумнів.
Новий законопроект, зокрема, передбачає вже до травня наступного року запровадити в обіг пачок лише з прямокутними ребрами, у той час, як сьогодні присутні пачки із закругленими ребрами та мякі. Проте однаковий дизайн призведе до легкого виробництва підробних сигарет і нелегальної торгівлі, з чим постійно бореться компанія і витрачає великі кошти. А ще автори проекту пропонують змінити вимоги до маркування: збільшити та перенести медичне попередження на верхній бік пачки, а відповідно - перенести з верхнього боку акцизну марку на бокову панель. Щоб закупити спеціальне обладнання для оновленого виробництва тютюнова індустрія мусить перерахувати кошти за кордон, адже виробники такого спеціального обладнанняце лише іноземні компаніїУкраїна втратить гроші, а чи менше в Україні стане курців після цього нововведення? Сумнівно. «Бритіш Американ Тобакко» не закликає населення і, до речі, весь час проводить дослідження  з розробки менш шкідливих сигарет. А як же перевірити якість нелегальної продукції та її вплив на здоров’я? Нелегальне виробництво й торгівля сигаретами веде до того, що сигарети стануть доступнішими дітям, а податки не йтимуть до  держбюджету.
Існує ризик того, що введення й інших заборон, передбачених законопроектом, не сприятиме зниженню рівня тютюнопаління в суспільстві. Чи не так було колись в СРСР з «сухим законом», який приніс більше збитків у виноградарстві, ніж зберіг здоров`я громадян
Компанія погоджується з тим, що регулювання тютюнових виробів повинно здійснюватися належним чином, оскільки їх споживання несе в собі реальні ризики для здоровя. Але запропоновані зміни передчасні, не враховано поточний стан ринку та економічні наслідки для держави. І нема ніякої гарантії, що через деякий час не приймуть новий закон, і не доведеться знову переробляти виробничі лінії. Ось чому закордонні інвестори до нас неохоче їдуть  А без великих капіталовкладень будь-яке підприємство важко оновити і створити гарні умови для праці.
Менеджер зі звязків із громадськістю підприємства Петро Бондаренко своє розповіддю зацікавив гостей фабрики.
Під кінець візиту на Прилуцьку тютюнову фабрику ми побували на презентації картин місцевого художника, яка проходила в залі підприємства. А ще нам запропонували залишитися на концерт самодіяльних артистів фабрики. Життя тут взагалі дуже активне, як виявилось. Підприємство реалізує багато громадських проектів: працівники разом зі своїми сімями щовесни з 2007 року садять ліс, спеціалісти організації надають безкоштовні консультації у сфері ведення бізнесу місцевим підприємцям, тут допомагають воїнам АТО і прилуцьким дитбудинкам, підприємство постійно опікується школою, в якій в основному навчаються діти працівників фабрики
Прощаючись після цікавої змістовної екскурсії, ми запитали, а де можна придбати місцеві сигарети на сувенір. А нам відповіли: «Хіба ви не знаєте - реклама тютюнових виробів в Україні заборонена. Ми не подаруємо вам нашу продукцію і магазину нашого на території підприємства нема». Відповідально, чесно, приємно! Дійсно, на телебаченні не побачиш реклами сигарет, на відміну від реклами горілчаних виробів, яку роблять злодійкувато, приховано. Що ж, нам українцям є чому повчитися у закордонних бізнесменів, якщо ми хочемо створити законослухняне європейське суспільство.
Лариса МАРТИНЕНКО
Проект «Медійний поступ» реалізовує Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації спільно з громадськими організаціями «Асоціація регіональних ЗМІ» та «Разом до громадянського суспільства» за підтримки компанії «Бритіш Американ Тобакко Україна».

Коментар з соцмережі Фейсбук від Анастасії: зрозуміло, нестабільність, нечіткість… Але ж приваблює те, що можна працювати не дуже легально, про все можна домовитись, можна не дотримуватись законів і що дешева робоча сила у нас. Але гм, спеціально робити закордоном промоцію типу "У нас нестабільно, зате можна обійти закон і ви можете мало платити людям!"  якось не те...

Комментариев нет:

Отправить комментарий