суббота, 8 октября 2011 г.

Соціальна опіка – функція держави

Про один з напрямків державної політики, а саме – догляд за самотніми літніми людьми, «Промінь» розповість на прикладі Новоборовицького спеціалізованого закладу, став місцем мешкання для трьох десятків стареньких.
Сестра-господиня Т.М.Камишна розповіла, що нині в будинку престарілих (так його по-простому називають у народі) перебуває 32 людини.

З них понад десять – немічні, фактично лежачі. (Хоча є приклади, коли до стаціонару надходили хворі, майже нерухомі пенсіонери, однак догляд персоналу зробив добру справу й вони, у прямому значенні, стали на ноги.) Для тих, хто живе там постійно, створені належні умови: харчування, унормований побут, медичний догляд. У дні різноманітних свят чималу радість стареньким приносять концерти у виконанні школярів, не забувають про них і місцеві священики. А поза тим вони намагаються самі облаштувати своє нехитре дозвілля. Хтось читає, хтось в‘яже, але головне – розмови: що було, що є, що буде… Кому дозволяє здоров‘я – може прогулятися селом. А ще є телевізори – у кімнатах, у їдальні, в холі.
Штат закладу нараховує 13 працівників. Суттєву допомогу їм надають соці-альні робітники району, які в рамках акції «Милосердя» зібрали серед мешканців Щорсівщини понад шість тонн овочів. Також персонал добряче попрацював над заготівлею щавелю (вже є 90 літрів), огірків тощо. Поступово оновлюється матеріальна база стаціонару – цьогоріч придбано холодильник, мотокосу, різний господарський інвентар, встановлено систему супутникового телебачення з телевізором – плазмою. На черзі заміна двох вікон на металопластикові. Нещодавно закуплено теплий одяг для стареньких. На території закладу потроху розростається фруктовий сад, дерева висадили соцпрацівники.
За словами Т.М.Камишної, за весь час існування будинку престарілих лише дві людини виявили бажання його залишити. Наразі ж найстаршою з мешканців стаціонару є уродженка Загребельної Слободи М.М.Биховець, 1913 року народження. Вона разом з іншими самотніми старенькими повсякчас відчуває увагу і турботу з боку працівників закладу.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий