суббота, 1 октября 2011 г.

Щорське підпілля

Подія, описана у новому виданні Щорької центральної бібліотеки - маленька сторінка героїчної боротьби наших славних земляків у тилу ворога в роки Великої Вітчизняної війни. Записав її зі слів розвідниці партизанського загону ім. Щорса і зв’язкової зі щорським підпіллям Марії Юрченко вчитель історії, директор Жовідської школи Сукалін Іван Петрович.


Це завдяки його титанічній пошуковій роботі діяльність щорського підпілля була досліджена і підтверджена споминами очевидців подій та фотографіями учасників, відображена у ряді публікацій обласних і районних газет. Всі зібрані матеріали були передані ним до Щорського історичного музею, де і зберігаються. Тоненький шкільний зошит, зписаний каліграфічним розбірливим почерком, підпис. Дати під текстом немає. На обкладинці зошиту є рік його випуску - 1967. Таким побачив у музеї рукопис цієї бувальщини займищанський бібліотекар Олександр Крумкач і зацікавився ним. Так виникла думка надрукувати виявлений матеріал і розповісти про автора оповідання та долі людей, які були причетні до цієї неординарної події.
Книга «Втеча партизана» має дві частини: текст рукопису і розповідь про автора та учасників щорського підпілля, які згадуються у рукопису (за матеріалами друкованих видань, мовою оригіналу). Видання буде цікаве всім, хто вивчає історію рідного краю.

Комментариев нет:

Отправить комментарий