Вероніці теж подобаються жовтогарячі плоди момордики, які виростила її мама. |
Момордика – це однорічна рослина, що в’ється, з гарними листям і квітами. Вирощують її у нас як декоративну рослину для озеленення бесідок та огорож. У їжу можна використовувати молоді зеленуваті плоди, які на смак кислуваті з гірчинкою, але з приємною м’якоттю. З них можна варити варення, смажити, робити салати, приправи до м’ясних страв і навіть в косметології використовувати для масок на обличчя. Схожі плоди на огірки досить великого розміру, довжиною до 25 см і товсті, вкриті шипами-бородавками. Зараз плоди дозрілі, аж жовтогарячі. Цікаво, що розкриваються вони ніби банан, а всередині - червоні м’ясисті ягоди з кісточками, як у кавуна. Це цілюще насіння момордики, багате на керотин і вітамін В. Його можна використовувати як протизапальний, сечогінний та протигарячковий засіб, при онкологічних захворюваннях та виразкових хворобах.
Тож якщо є бажання - наступного року виростіть на своєму городі красивий, а головне – корисний чудо-огірок.
Лариса МАРТИНЕНКО
Фото автора.
Комментариев нет:
Отправить комментарий