суббота, 15 октября 2011 г.

Момордика росте у Щорсі

Вероніці теж подобаються жовтогарячі плоди момордики, які виростила її мама.
VДізнавшись про цілющі властивості цієї рослини, Людмила Базиль вирішила виростити її обв`язково на своєму городі. Коли поїхала на Миколаївщину, привезла звідти насіння момордики. (Інша її назва – індійський, скажений або жовтий огірок.) Ця рослина теплолюбна: росте в Бірмі, Індії, Китаї та на Філіпінах. - Довелося висаджувати її в кімнаті на розсаду ще в лютому, щоб достигла у відкритому грунті. А росте вона дуже швидко, сьогодні з’явився паросток, а назавтра – вже 2 листочки є. І коренева система дуже розвинута», - говорять господарі диво-огірка.
Момордика – це однорічна рослина, що в’ється, з гарними листям і квітами. Вирощують її у нас як декоративну рослину для озеленення бесідок та огорож. У їжу можна використовувати молоді зеленуваті плоди, які на смак кислуваті з гірчинкою, але з приємною м’якоттю. З них можна варити варення, смажити, робити салати, приправи до м’ясних страв і навіть в косметології використовувати для масок на обличчя. Схожі плоди на огірки досить великого розміру, довжиною до 25 см і товсті, вкриті шипами-бородавками. Зараз плоди дозрілі, аж жовтогарячі. Цікаво, що розкриваються вони ніби банан, а всередині - червоні м’ясисті ягоди з кісточками, як у кавуна. Це цілюще насіння момордики, багате на керотин і вітамін В. Його можна використовувати як протизапальний, сечогінний та протигарячковий засіб, при онкологічних захворюваннях та виразкових хворобах.
Тож якщо є бажання - наступного року виростіть на своєму городі красивий, а головне – корисний чудо-огірок.
Лариса МАРТИНЕНКО
Фото автора. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий