среда, 12 октября 2011 г.

Насіння слід протруювати

Науковці стверджують, що отримання високого та якісного урожаю на 30-35%, а подекуди і більше, залежить від успішної боротьби з шкідниками, хворобами та бур`янами в т.ч. це стосується і осіннього періоду. Тим більше, що останнім часом через глобальне потепління клімату спостерігається збільшення періоду осінньої вегетації культур.


За даними фітоекспертизи, яку провели спеціалісти обласної та районної інспекцій захисту рослин, встановлено, що зерно колосових культур врожаю 2011 року частково уражене збудниками різноманітних хвороб: бошнистою росою, септоріоазом, альтернаріозом, оливковою плісенню, іншими - у більшості це зерно використовується як насіннєвий матеріал для посіву. Щоб запобігти втратам необхідно більш ретельно підходити до технології вирощування сільгоспрослин.
Недотримання сівозміни та вирощування сільськогосподарських рослин монокультурою, призводить до накопичення на пожнивних рештках, бур`янах, у грунті великої кількості фітопатогенних організмів, особливо коренневих гнилей, що призводить до значних втрат врожаю. Будь-яке негативне явище в т.ч. захворювання, простіше та ефективніше попередити, ніж потім боротися з його наслідками. Тому найбільш надійним та ефективним методом попередження розвитку захворювання є передпосівне протруєння насіння. Виявлення збудників хвороб у насіні дає можливість віднайти потрібний та ефективний саме проти них протруйник і, відповідно, оздоровити насіннєвий матеріал, тому що саме заражене насіння є одним з головних джерел інфекції для розвитку видів сажкових хвороб, кореневих та стеблових гнилей, пліснявіння. Уражене комплексом збудників кондиційне насіння краще обробити перед сівбою системними протруювачами, а саме: вінцит Форте – 1-1,25 л/т, Вітавакс – 3 л/т, Дивіденд Стар – 1 л/т, Максим Стар – 1-1,5 л/т, Ламардор-400 FS т.к.о. – 0,15-0,2 л/т та іншими препаратами згідно з Переліком пестицидів і аргрохімікатів, дозволених до використання в Україні.
Важливо дотримуватись науково обгрунтованих норм витрати протруйників. За їхнього зменшення не досягається повне оздоровлення, а завищення призводить до зниження схожості насіння. А сівба непротруєним насінням, за даними Інституту захисту рослин УААН, призводить до недобору врожаю озимої пшениці та жита в Поліссі – 4-7 ц/га і більше.
А.Ільєнко, начальник інспекції захисту рослин Щорського району

Комментариев нет:

Отправить комментарий