понедельник, 10 октября 2011 г.

Земля і право

З кожним роком практично в усіх сферах суспільних відносин зростає роль правового регулювання. Не є винятком і землекористування. Законодавство постійно зазнає змін (причому інколи дуже суттєвих), тож без допомоги спеціаліста розібратися в ситуації буває відверто складно. Особливої актуальності це питання набуває у зв‘язку з імовірним завершенням земельної реформи. Тому в штаті відділу Держагенства земресурсів у Щорському районі передбачена посада юрисконсульта, на якій працює А.О.Кононенко.


Вона – молодий спеціаліст, має стаж роботи за фахом два роки. Розповідає, що повсякденна діяльність – це перш за все розгляд звернень громадян. (За 9 місяців поточного року їх зареєстровано понад сотню, причому скарг було 19.) Найпоширеніша конфліктна ситуація – суперечка «за межу». Хоча, щастя, зазвичай до з‘ясування стосунків у суді справи не доходять. Також відділ земагенства видає довідки – для отримання соціальної допомоги або здійснення купівлі-продажу об‘єктів нерухомості. У першому випадку це стосується наявності чи відсутності у людини земельного паю, а в другому – приватизована під будівлею земля чи ні. (При цьому використовується електронна база даних.) Загалом з початку року видано вже майже тисячу таких довідок.
Важливим аспектом є участь у роботі виїзних приймалень, коли мешканцям сільської місцевості роз‘яснення різних положень земельного законодавства. На такого роду заходах люди демонструють різну активність. Десь ставляться майже байдуже, але, скажімо в Займищі, Нових млинах чимало хто переймається питаннями землекористування. Багато кого ще й досі цікавить – чи відновиться колись процес безкоштовної приватизації присадибних ділянок за урядовою постановою? До речі, слід зауважити, що чимало наших земляків доволі непогано розуміються на своїх правах і здатні відстоювати власну точку зору. Щоправда, хотілося б, аби люди, перш ніж робити якісь висновки, все ж таки дослухалися до думки фахівців у галузі права. Це допоможе уникнути певних непорозумінь і владнати свої справи чітко у рамках закону.

Комментариев нет:

Отправить комментарий