суббота, 1 октября 2011 г.

Столітня школа в Гірську приймала гостей






Минулої суботи в рамках святкування Дня села у Гірську відзначали сторіччя місцевої школи.
До того, як було збудоване (у 1911 році) приміщення чотирикласної земської школи на дві класні кімнати (плюс квартири завідуючого та вчителя) сільські дітлахи різних поколінь навчалися в різних приміщеннях.


Земська школа, що почала існувати з 1864 року, розміщувалась навпроти церкви. У 1890 вона згоріла. Навчалися в домі священика. У 1892 побудували нове приміщення трикласної земської школи. У тій школі, що збудована 1911 року, працювали два вчителі, які викладали в усіх чотирьох класах. Вчили читанню, письму, арифметиці, церковному співу тощо.
За свідченнями, що залишили старожили, у школі за непослух сікли різками, били дубовою лінійкою, ставили голими колінами на гречку. До школи діти ходили з торбами, пошитими з домашнього полотна. Писали на дошках грифелем. У школу треба було носити свої чорнильниці.
До 1930 року у Гірську працювала загальноосвітня школа із чотирирічним терміном навчання. У вересні 30-го тут відкрилася семирічка. Ще через 10 років – восьмий клас. У воєнні роки навчалися лише учні початкових класів, а в 43-му Гірська школа відновила свою роботу. Тоді у ній навчалося більше 250 учнів. Зараз – 33. Серед випускників школи – 79 вчителів, більше 20 – професійних військових, є авіатори, кандидати сільськогосподарських наук, працівники правоохоронних органів тощо.
… Усі, хто прибув на святкування столітнього ювілею школи, мали можливість познайомитися з фотохронікою шкільного життя, побувавши на урочистостях з нагоди цієї дати. Привітати з ювілеєм прибули начальник обласного управління освіти А.А.Заліський, начальник районного відділу освіти А.М.Біба, заступник голови райради В.М.Запорожець, представники партій і фракцій райради, керівництво села та місцевого псп «Колос», спонсори. Були пошановані всі, хто вписав гідну сторінку в історію школи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий