среда, 12 октября 2011 г.

У осені три роботи: збирати, орати, сіяти

У псп «Прогрес» робочий день починається о четвертій ранку: саме о цій порі у першу зміну виходять механізатори, які орють та дискують ниви під осінній засів. На цій роботі у господарстві серед іншої техніки зайняті чотири важкі трактори – три «Кіровці» й один ХТЗ.



Зусилля сільгоспформування нині спрямовані на створення кормової бази для тваринництва, а воно налічує найбільше в районі поголів‘я – близько 1 тисячі голів веливої рогатої худоби. У силосних ямах накопичили 4,5тис. тонн бобової силосної маси – їх заготовляли два наймані «Ягуари». Зараз швидкими темпами працює силосний комбайн «Дон» (також найманий), косячи на зелену масу кукурудзу. А вродила вона нівроку! Тож директор псп «Прогрес» С.Г.Бобровник розраховує створити дворічний запас консервованих кормів. Біля комбайну ми сфотографували заклопотаних комбайнера Володимира Медведєва з трактористом Василем Авраменком. 400 тонн зеленої кукурудзяної маси вже скошено й перевезено на фуражний двір. На транспортуванні зайняті Руслан Сікач і Петро Ковальчук.
Не менш заклопотані й Микола Вовчок з Ігорем Іванчиком, які копають картоплю. Роботи їм іще вистачить майже на місяць. А бульба нині вродила добірна. Тут би селянам порадіти гарному врожаєві. Так ціни явно розчаровують: закупівельники пропонують 1грн. 20коп. за кілограм. Якщо порахувати всі затрати на вирощування та збирання крохмалистої, залишається розчарування і образа за непоцінований труд.
Складається враження, що селяни знову залишені на самоті зі своїми поблемами. У 2009 році, попри обіцянки й завчасно підготовлені та подані документи, тваринники так і не дочекалися державних дотацій на м‘ясо та великовагову худобу. Торік господарство придбало комбайн і два трактори. Могли б замахнутись на імпортні, але оскільки на техніку вітчизняного виробництва обіцяли певні відшкодування із державного бюджету, купували українське. Коштів не дочекалися. Як не було й пільгових дизпалива та запчастин до комплексу польових робіт. «Та і взагалі ні про які державні дотації у сільськогосподарському виробництві мова вже не йде», - говорить С.Г.Бобровник.
Тим часом господарство розвивається і розширюється. У трьох структурних підрозділах – псп «Прогрес», пп «Руслана» та псп «Промінь» - утримується п‘ять черед худоби, в кожній із яких до двохсот голів. До 2012 року планується поголі-в‘я ВРХ подвоїти. Тому пріорі-тетними напрямками роботи є розвиток кормової бази та збільшення земельних угідь. До речі, в господарстві заскиртовано всю солому – зима підбере.
Цієї осені намічено посіяти 600 га озимих – жита, пшениці й тритикале. Уже половину запланованого зроблено. Головне, що площі під посів завчасно готуються. Саме за сівбою жита ми застали Олександра Руцького з Михайлом Комісаренком, посівний матеріал підвозить Олександр Світличний. Майже постійно в полі молодий агроном Олександр Павлов. Ми застали його з механізатором Олександром Видрою та водієм Андрієм Деркачем.
А от у інженера Олександра Довгаля більше клопотів на тракторній бригаді. Аби забезпечити двозмінну роботу важкої техніки, він разом із механізаторами Ігорем Пахном та Володимиром Костирком здійснюють своєчасний ремонт та обслуговування «Кіровців» та ХТЗ. Механік Іван Олійник також вкрай заклопотаний, вирушив у поле аж під Здрягівку, де культивує ниву механізатор Дмитро Заєць. Коротка розмова, і його «Москвич» мчить на тракторний стан. До речі, й Іван Олійник, і ще четверо механізаторів до Хотунич щодня приїжджають із Солонівки сусіднього Городнянського району. Якщо люди хочуть працювати, їх не зупиняє відстань. А от пастух Олександр Струк не цінує свою роботу: працює через день, має 1,2 тис.грн. зарплати. Одначе минулої середи вранці на пасовищі спав мертвецьким сном: не чув, як під`їхала впритул машина, як вірний собака гавкав, не підпускаючи нас. Богатирський храп свідчив, що людина спочиває. Ось через таких горе-пастухів колись на залі-зничному полотні поїзд порізав корів. Добре, що напарник Олександра Струка - Володимир Муравко - має тверезу голову. Хоча, звичайно, самому важко керувати чередою в 200 голів.
А от Олександр Хуторний, Олександр Осипов , Едуард Холявко та Віктор Осипов (того дня він мав вихідний) добре пильнують корів, біля яких на підсосі утримують телят. Тож і молодняк справно додає у вазі, й корови доглянуті.
Осінь все впевненіше владарює, природа в очікуванні холодів разом із людьми радіє кожному погожому дню, а хлібороби поспішають скористатися можливістю встигнути якомога більше, адже на часі – збирати, орати, сіяти.
Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий