вторник, 11 октября 2011 г.

По чім картопля?

Минулорічний неврожай і високі ціни надихнули багатьох на збільшення посівних площ під картоплю. Хтось посадив гектар (це якщо є техніка для обробітку), хтось десяток-другу сотку на продаж. Попри літні зливи, котрі призвели до часткового вимокання бульб на пониззях, крохмалиста вродила. На Коржівському ринку щодня, а надто – в неділю, жителі Щорса й довколишніх сіл можуть вибрати, можуть купити-продати. Тож по чім нині картопля?


Минулого вівторка картоплю на ринку пропонували щонайменше півтора десятка городниць. Хтось нові сорти випробовував, а комусь до вподоби розвариста Синьоочка. Хтось хотів добірну й крупну, а когось влаштовує невелика, а відтак – дешевша. Сказати відверто, у робочі дні покупців не так багато, але й ціну продавці здебільшого не скидають: 20 грн. просять за 8-кілограмове відро, тобто 2 грн. 50 коп. за 1 кг. Можуть зменшити на 2 грн. І людей можна зрозуміти: торік о цій порі ціна на наш основний продукт харчування була значно вища.
Поцікавилися ми й у директора коопзаготпрому райспоживспілки Д.І. Орди, чи є у заготівельників замовлення на картоплю. На жаль, ніхто не поспішає купувати нашу картоплю, окрім центральної райлікарні, до того ж у незначних обсягах. Закупівельна ціна падає, але й з огляду на це ні Південь, ні Схід України зацікавленості не виявляють, як і військові частини та заклади пеніцитарної системи.
Поступово активізуються заїжджі закупівельники. У Нових Боровичах приблизно тиждень тому пропонували оптову ціну 1,6 – 1,7 грн. за кілограм. У Петрівці побував чоло-в’яга з Донецька, який для власних потреб придбав 3,5 тонни по півтори гривні. Але, як кажуть, у цьому селі картопля не дуже вродила, до того ж багато гнилої. Втім, масової закупівлі ще немає. Минулого вівторка до Кучинівки приїхали придбати картоплю по 1 грн. 30 коп. Бажаючих віддати бульбу за безцінь (торік продавали по 4 грн.!) було обмаль.
Традиційно популярністю користується так званий бартер. Так, у Кучинівці, Петрівці та Старих Боровичах за кілограм помідорів чи цибулі просили два кіло картоплі. Кавуни йдуть один за півтора кілограма. Охоче вимінюють 1 кілограм олії за 10 – картоплі. І хоча селяни розуміють, що виростити кавуна й виростити картоплю – то дві великі різниці, потроху здійснюють обмін.
Іноді образа й обурення переходить край. Тоді можливі інциденти, подібні до того, що спостерігався в одному з сіл району: з’ясовування стосунків мало не переросло в бійку. Заїжджі комерсанти мусили тікати, аби не потрапити під роздачу стусанів.
І все ж селяни почуваються ошуканими. Вирощений важкою працею урожай може навіть не покрити витрат. Однак масова закупівля картоплі не розпочалася, тож будемо сподіватися, що задоволеними залишаться всі: й покупці, й продавці.
Валентина ВОЛОКУШИНА, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий