понедельник, 11 февраля 2013 г.

Зігріємо дитину

Проблема сирітства була гострою завжди. На жаль перейшла вона і в ХХІ століття. Але якщо колись число дітей-сиріт збільшувалось внаслідок загибелі батьків, через хвороби та війни, то в наш час росте так зване соціальне сирітство, тобто діти залишаються сиротами при живих батьках, які не хочуть або не можуть виконувати батьківські обов’язки з різних причин.


У результаті більшість цих дітей опиняються в дежавних інтернатних закладах, де, хоча дитина і отримує комплекс освітніх, медичних і соціальних послуг, але цього недостатньо для повноцінної соціалізації її в суспільстві у майбутньому. Тобто в результаті дитина не готова до самостійного життя. Для повноцінного розвитку їй потрібно відчувати батьківське тепло, любов, турботу. Батьки передають своїм дітям досвід поколінь, надають зразки для наслідування, поступово прищеплюють соціальні й побутові навички, необхідні в самостійному житті. Але якщо з різних причин у дитини немає можливості отримати повноцінне виховання в біологічній сімї, альтернативою є сімейні форми виховання для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування (всиновлення, опіка(піклування), прийомні сім`ї, дитячі будинки сімейного типу), які в останні роки стали пріоритетними навіть на державному рівні, про що наголошено в Указі Президента України від 12 грудня 2011 року № 1163/2011.
У нашому районі існує 9 прийомних сімей та дитячий будинок сімейного типу, в яких огорнуті родинним теплом 20 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (всього за минулий рік було створено 4 прийомні сімї). Але цього замало, щоб охопити сімейним вихованням всіх соціальних сиріт району, які перебувають в державних інтернатних закладах. Хто небайдужий до майбутньої долі таких дітей, в кого є невитрачена батьківська любов, дослухайтесь до власного серця і звертайтеся до центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді або до служби у справах дітей РДА, щоб здійснити найзаповітнішу мрію знедолених дітей – зростати в родині, мати батьків. А держава зі свого боку підтримає вас, надаючи пільги та грошове забезпечення, а саме: прийомним батькам та батькам-вихователям нараховується загальний трудовий стаж за період проживання дитини в родині; на дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування щомісяця нараховується державна соціальна допомога, розмір якої становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку, а це – від 1944 до 2420 грн. з січня 2013 р.; одному з батьків виплачується грошове забезпечення (зарплата за виховання дітей) у розмірі 35% від коштів, нарахованих на кожну дитину; вихованці прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу забезпечуються лікуванням та оздоровленням за рахунок державного бюджету.
Т. МАТЕЙКОВИЧ,
начальник відділу соціальної роботи РЦСССДМ

Комментариев нет:

Отправить комментарий