воскресенье, 24 февраля 2013 г.

Нові технології - у податковій сфері

Нещодавно в середовищі місцевих підприємців, які займаються роздрібною торгівлею, спалахнула жвава дискусія стосовно деяких податкових нововведень. Зокрема, мова йшла про те, що ніби вже незабаром у кожному магазині потрібно буде під’єднати касові апарати до мережі Інтернет, аби податківці могли оперативно відстежувати хід операцій з продажу товарів. Так воно чи ні – «Промінь» поцікавився у місцевій податковій інспекції.

Згідно з отриманою інформацією, ще у 2010 році з’явилася вимога до підприємців, які торгують, скажімо, цигарками, алкогольними напоями, ліками та автомобільним пальним, обзавестися новими реєстраторами розрахункових операцій. (Але введення в дію такої правової норми відклали до середини 2013 року). Фактично це звичайні касові апарати, дооснащені модемом, на які встановлене спеціальне програмне забезпечення. Через систему Інтернет-зв’язку дані про продаж товару наприкінці дня спочатку надходитимуть на сервер Нацбанку України, потім – на сервер податкової служби. Обов’язково треба зауважити, що нововведення не стосується тих підприємців, які не займаються підакцизним товаром.
Зараз у районі 45 суб’єктів господарювання загалом мають 112 касових апаратів. Ось саме їм і треба подумати про нововведення, адже крайній термін встановлення РРО – 1 липня 2013 року. До того ж його відсутність тягне за собою накладання штрафу в розмірі 170 гривень на день і стає підставою для проведення податківцями перевірки. Разом з тим платник податків за умови наявності під’єднаного до Інтернет-мережі РРО може не подавати щомісячного звіту про використання касового апарату.
Поступово, але упевнено нововведення вже закріплюється на теренах нашої області. У Чернігові майже сотня підприємців встановила в своїх закладах торгівлі новітні РРО, у Корюківці таких вже 4, ще 6 – у Городні. Щоправда, Щорс у цьому питанні досі пасе задніх, місцеві бізнесмени, як-то кажуть, приглядаються до нововведення.
Наостанок варто зауважити, що «сучасний касовий апарат» - річ доволі дорога. Наразі є одна фірма у Києві, яка продає таку техніку по 2500 гривень. До того ж треба врахувати ще й витрати на «інтернетизацію» торгової точки. Воно то й дійсно: дешевого зараз нічого не буває.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий