пятница, 15 февраля 2013 г.

Про атестацію робочих місць

Не новою для нашого краю є ситуація, коли людина, пропрацювавши належний термін у сільському господарстві на «шкідливій» посаді й розраховуючи на пільгову пенсію, під час оформлення документів зіштовхується з проблемами.
Причина – керівники великої кількості сільгосппідприємств чомусь не провели вчасну атестацію робочих місць за умовами праці. Як наслідок – після тривалого ходіння по кабінетах працівник сільгоспгалузі матиме нагоду хіба що вкотре розчаруватися в справедливому устрої теперішнього життя. З цього приводу пропонуємо роз’яснення, надане з управління агропромрозвитку РДА.
Згідно із Законами «Про охорону праці», «Про пенсійне забезпечення», «Про відпустку» та Постанови Кабінету Міністрів від 1.08.1992 року №442 «Про порядок проведення атестації робочих місць умовами праці» держава піклується про громадян. Ці Закони спрямовані на надання пільг та компенсацій працівникам за роботу в несприятливих умовах праці. Важливе значення мають пенсії за віком на пільгових умовах за списками №1 і №2 та торішні додаткові оплачувані відпустки. Ці пільги надаються працівнику лише за умови проведення атестації робочих місць за умовам праці та підтвердження його права на пільги.
Але з боку деяких керівників сільгосппідприємств є недооцінка важливості проведення атестації робочих місць, скорочення посад електрогазозварників, ковалів або переведення їх на посаду слюсарів. Також вони посилаються на не повну зайнятість працівників. Але ж кошти, які будуть витрачені на атестацію робочих місць, зараховуються до витрат на охорону праці. А згідно з внесеними змінами до частини 3 ст.19 Закону «Про охорону праці» від 2.06.2011 р. всі підприємства, незалежно від форм власності, повинні витрачати на такого роду заходи не менше 0,5 відсотка від фонду оплати праці за попередній рік. Якщо ці кошти не витрачаються, то на керівника підприємства накладається штраф. Томи прошу надати документи з атестації робочих місць за умовами праці, що має велике значення.
А.ДЯТЕЛ,
начальник відділу інженерно-технічного забезпечення управління агропромислового розвитку РДА

Комментариев нет:

Отправить комментарий