пятница, 1 февраля 2013 г.

«Нітрати шкодять передовсім дітям» - сказала завідуюча дитячим відділенням центральної районної лікарні Алла Станішевська

Протягом останнього десятиріччя відчутною проблемою в сфері охорони здоров’я населення Щорсівщини стала дитяча анемія. Якщо малюк блідий, у нього спостерігаються слабкість і відсутність апетиту – це привід для батьків показати його лікарю. А також добряче подумати – чи можна вважати безпечною воду з найближчого колодязя?

Вже давно доведеним фактом є те, що саме понаднормовий вміст у питній воді такої хімічної речовини як нітрати спричиняє виникнення анемії й загострює деякі хвороби шлунково-кишкового тракту. У крові людини починаються негативні процеси – через вплив сполук азоту еритроцити перестають насичуватися киснем у належному обсязі. Фактично нітрати виконують роль гематогенної отрути.
За словами Алли Станішевської, у нашому районі раніше реєструвалися випадки отруєння немовлят у віці до 1 року нітратами. Вони перебували на штучному вигодовуванні, а батьки для приготування сумішей використовували невідповідну воду. На жаль, один малюк помер… Щоб унеможливити повторення подібного, наразі вживається комплекс доволі простих, але насправді дієвих заходів. По-перше, кожній майбутній мамі детально роз’яснюється суть так званої нітратної проблеми і пов’язана з нею загроза для дитини. По-друге, якщо сім’я цієї жінки користується централізованим водопостачанням – питання знімається, але коли воду вона бере з дворового колодязя чи колонки – інша річ. Спочатку треба принести на аналіз пробу цієї води, і у разі виявлення в ній понаднормового вмісту нітратів – не вживати її для приготування будь-яких страв, тим більше – молочних сумішей малюку.
До певної міри радує, що практично всі батьки починають адекватно ставитися до роз’яснювальної роботи медпрацівників і належним чином, тобто серйозно, виконувати їхні настанови. (Бо колись були приклади: майбутня мама, лінуючись везти зі свого села пляшку колодязної води, набрала рідину для дослідження з вуличної колонки у Щорсі. І звідки така легковажність?). Результат очевидний – летальних випадків через отруєння нітратами у районі вже нема. Звісна річ, батькам малюків складно – потрібно або купувати питну воду в пляшках, або шукати по селу чисте й придатне джерело водопостачання. Але здоров’я дитини важливіше за будь-які клопоти – це добре усвідомлюють усі. Головне ж – вже вдалося подолати старий стереотип, ніби кип’ятінням нітрати виводяться з води. Тепер усі знають: в окропі концентрація хімікатів вища.
Ще один аспект проблеми – коли на дефіцитну анемію хворіють діти більш старшого віку. (В цьому контексті певну стурбованість викликає ситуація в Петрівці). Позаминулого року в стаціонарних умовах дитячого відділення ЦРЛ було проліковано дюжину маленьких пацієнтів з таким діагнозом, торік – дещо більше. Перед госпіталізацією (в їхній крові рівень вмісту гемоглобіну складав 70 і нижче). Лікування включало в себе введення препаратів заліза, комплексних вітамінів і нормалізації харчування. До речі, обов’язково слід зауважити, що анемія спричиняє не лише зменшення повсякденної концентрації уваги дитини, а й погіршення успішності в школі.
Стосовно побутового фактору, то лікарі рекомендують людям звернути увагу на розташування джерел водопостачання. Хіба це нормально, коли, буває, за 5-7 метрів від колодязя знаходиться вигрібна яма? У природних умовах зростання вмісту нітратів виникає і через гниття органічних речовин, і через внутрішні процеси в болотяній місцевості. Зрештою, показники можуть змінюватися залежно від пори року – влітку та взимку. Саме тому й треба регулярно приносити воду на дослідження, а дитину приводити на аналіз крові. Такі прості дії допоможуть вчасно виявити загрозу дитячому здоров’ю – якщо вона виникне.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий