понедельник, 25 февраля 2013 г.

Наш пріоритет

Коли мова заходить про позитивні тенденції у місцевій економіці, то одним з небагатьох прикладів традиційно називають роботу лісового господарства. Воно й зрозуміло: у районі з числа реально працюючих промислових підприємств лишилися лічені одиниці, аграрній галузі ніколи не вдасться конкурувати навіть з півднем нашої області (не кажучи вже про південь України), а ось ліс – це дійсно той ресурс, який відчутно «підтримує на плаву» наш район. Лісництва дають роботу значній кількості мешканців Щорсівщини, сплачують чималі кошти до бюджетів усіх рівнів. Завдяки наявній пропозиції деревини функціонують десятки пилорам, це теж – робочі місця, сплачені податки, подекуди – експортний потенціал. Проте не варто забувати: така система базується на ніби й непомітній, але надзвичайно важливій роботі лісівників, які щороку, гектар за гектаром, збільшують площі лісових насаджень. Детальніше цієї теми ми торкнулися в розмові з директором ДП «Щорсрайагролісгосп» В.В. Приходьком.
Якщо згадати про підсумки роботи у 2012 році, то за всіма видами діяльності план виконано на 151%. Лісопосадку планували здійснити на загальній площі 88 гектарів, а реально заліснили 93. Плантація ялини замість попередньо визначених 3 гектарів розкинулася на 4. У ведення лісового господарства підприємством вкладено близько півтора мільйона гривень. Торік вагомою статтею видатків стало придбання двох тракторів і пожежної діжки (3 т) з усім необхідним обладнанням. Оновлення технічного парку є запорукою сучасного й високоефективного господарювання.
Протягом 2012 року райагролісгоспом сплачено податків та відрахувань на суму майже два мільйони гривень. Скажімо, сільрадам перераховано 163,5 тис. грн., державному бюджету – 173,7 тисячі.
У наш час, коли для людей вже не новина почути про затримку зарплатні або скорочення штату підприємств чи організацій, у райагролісгоспі інша ситуація. Колектив наразі складається з 81 працівника, причому троє були прийняті на роботу вже на початку 2013 року. Більше того – є незайняті посади економіста і тракториста, але через відсутність претендентів з належним рівнем підготовки на даний момент вакансії не закриті. Стосовно середньої зарплатні слід зауважити, що за цим показником Щорський райагролісгосп належить до числа лідерів у системі облагролісгоспу. Разом з тим передбачено практику заохочення працюючих – преміювання, виплату надбавки за вислугу років, у разі необхідності –робітник може отримати безвідсоткову позику. Також стимулюється підвищення освітнього рівня (троє працівників навчаються заочно).
У нинішньому році підприємство, як завжди, ґрунтовно підготувалося до відтворення лісових ресурсів. Заготовлено 4,5 тонни шишок сосни, 600 кг – ялини, 700 кг жолудів. Посадковий матеріал буде вирощуватися на семи спеціальних ділянках. Ну а досвіду й бажання працювати у людей – достатньо.
На завершення цього матеріалу варто розповісти, що за результатами Національного бізнес-рейтингу реального сектора вітчизняної економіки (який базується на офіційних державних статистичних даних) Щорський райагролісгосп торік посів перше місце в Чернігівській області у категорії підприємств лісівництва та лісозаготівлі. Визнання – вагоме, але головне – за конкретну роботу.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий