четверг, 7 февраля 2013 г.

Інвестиції у спорт – це інвестиції в майбутнє

Минулого тижня відбулася дуже важлива нарада за участю голови райдержадміністрації О.В. Грабовського, голови райради І.Г. Орди, міського голови Р.І. Зуба та спортивного активу Щорсівщини. Тема розмови складалася з двох взаємодоповнюючих елементів: потреб фізкультурно-спортивної сфери та реалізації державної політики в галузі будівництва.

З самого початку О.В. Грабовський спрямував розмову в конкретне русло. Він констатував, що спортивний рух нашого краю (особливо – його дитячо-юнацька складова) перебуває на доволі високому щаблі розвитку. Підтвердженням цьому є вагомі успіхи, яких стабільно досягають наші спортсмени на різноманітних змаганнях. Але разом з тим добре відомими є і негаразди у функціонуванні наявної матеріальної бази, зокрема – районного стадіону «Колос». Ані в кого не викликає сумніву, що він перебуває у відверто невідрадному стані. Але районне керівництво тримає ситуацію на контролі, до того ж – вже є розуміння і з боку керівників області стосовно необхідності розв’язати наявну проблему. Попередньо вже обговорено можливість виділити близько 2 мільйонів гривень на масштабну реконструкцію стадіону. Спочатку – спорудити нові трибуни для уболівальників, потім – відновити футбольне поле (передовсім – його дренаж), а надалі черга має дійти й до бігових доріжок. Але тут постає низка технічних питань. Бюджетні кошти виділяються лише під реалізацію тих проектів, які мають повністю готову проектно-кошторисну документацію. Загалом у нашому районі на 2013 рік передбачено профінансувати ремонт або реконструкцію різних об’єктів на суму в понад 10 мільйонів гривень. (Причому документації вже підготовано на набагато більше – аж на 17 мільйонів, тож робота точно продовжиться в році 2014-му).
Надалі слово взяв І.Г. Орда. Він роз’яснив, що стадіон «Колос» нещодавно було передано до районної комунальної власності. Власне, земельну ділянку під об’єктом оформлено на райраду фізкультурно-спортивного товариства «Колос». Якщо цьогоріч замовити складання проекту, то в 2014 році можна буде розпочати ремонтно-будівельні роботи. Однак потрібно вирішити – хто оплатить виготовлення необхідних документів проектантами. Для цього потрібно більше ста тисяч гривень.
З цього питання ряд пропозицій висунув начальник фінуправління райдержадміністрації М.О. Іваницький. За його словами, є ідея: документацію замовляє ФСТ «Колос», а гроші з цією метою виділяє міськрада зі свого бюджету розвитку. (Мовляв, у райради свого бюджету розвитку фактично немає). Коментуючи вищенаведені слова, міський голова Р.І. Зуб зауважив, що не має нічого проти розбудови спортивної інфраструктури і якомога ширшого залучення людей до здорового способу життя. Проте у випадку зі стадіоном треба врахувати всі аспекти проблеми. По-перше, цей об’єкт все ж таки має статус районного (там проводяться як районні, так і обласні змагання), тому при вирішенні будь-якого питання доречним буде керуватися принципом співфінансування. По-друге, останнім часом намітилася дуже нехороша тенденція, коли «згори» обіцяють фінансування, робота починається, а гроші в повному обсязі не надходять. Як бути в такій ситуації? І як потім дивитися в очі людям, пояснюючи причини затримки в реалізації наміченого? Тому треба врахувати всі обставини, перш, ніж братися за справу. (До речі, вже після наради чимало учасників в ході обміну думками згадали про ряд дійсно нез’ясованих питань. Чому отой проект – тека з документами – коштує аж 100 тисяч? Чи можна вірити у своєчасне виділення державою нових коштів – на ремонт того ж таки стадіону, коли будівельники торік саме через недофінансування так і не закінчили роботу на окремих об’єктах - скажімо, на алеї в міському парку? До того ж існують сумніви в раціональному використанні анонсованих двох мільйонів, бо у Щорсі є ще «свіжий» приклад, коли будівельники примудрилися відремонтувати ганок і вхід до під’їзду в п’ятиповерхівку за більш ніж шістдесят тисяч гривень. Якщо таким чином «працювати» - мільйонної суми, напевно, вистачить хіба що на половину трибуни).
Словом, напрямок спільної роботи за підсумками наради було визначено. Серед іншого вирішено обов’язково вивчити можливість залучення до справи відновлення стадіону сил громадськості – як у формі безпосередньої трудоучасті, так і у вигляді грошових внесків. Скажімо, директор ДЮСШ «Колос» Г.М. Салата – людина відома в районі із широким колом знайомств у бізнес-середовищі – міг би донести до відома цілого ряду небайдужих земляків актуальність теми реконструкції стадіонних споруд. Зрештою, інвестиції у спорт – це інвестиції у майбутнє покоління нашої громади.
Завершилася нарада підбиттям підсумків минулого спортивного року та планами на 2013 рік. Доповідь з цього питання виголосив начальник відділу у справах сім`ї молоді та спорту райдержадміністрації А.З Косевич.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий