пятница, 1 февраля 2013 г.

Тяжкий рік позаду, а неоднозначний рік – ще попереду

Репортаж із розширеного засідання колегії райдержадміністрації (спільно з президією райради) варто розпочати не за хронологією, а зі згадки про виступ начальника фінуправління РДА М.О. Іваницького. Він чесно визнав, що 2012 рік увійшов до історії як найгірший – у плані фінансування – за останнє десятиліття. Зокрема, відновилося таке ганебне явище, як заборгованість із заробітної плати працівникам бюджетних установ (про яку забули ще з часів другого президентства Леоніда Кучми), а в деяких інших сферах поточні проплати за цілим рядом напрямків загальновані ще й досі.


Для присутніх на зібранні такого роду констатація не стала новиною. Майже всі вони – кожен на своєму місці – добре обізнані з існуючими бюджетними проблемами, коли відверте безгрошів’я (якщо сказати точніше – недофінансування статей видатків) сіє просто таки зневіру й змушує у похмурих тонах сприймати майбутнє. Бо рік нинішній розпочали з боргами за рік минулий. А скільки це триватиме і що буде далі?
Здебільшого темі промислового виробництва і будівництва в районі присвятив свій виступ перший заступник голови райдержадміністрації В.Є. Алєксєєв. Він розповів, що торік обсяги промвиробництва впали майже на 25% - це якщо порівнювати з 2011-им роком. Завод продтоварів виробив продукції на 96,9%, ТОВ «Техсервіс» - 142,2%, меблева фабрика – 100,4%, спиртозавод – 37%. Слід додати, що спиртовики працювали протягом року лише в січні, травні та грудні. Одна з офіційних причин зупинки роботи – відсутність газопостачання. (До речі, на засіданні колегії виступив начальник управління газопостачання та газифікації І.І. Пінчук. Серед іншого він розповів, що минулого року силами його підприємства газифіковано 46 осель, прокладено трохи більше шестисот метрів газогону. Також від нього було почуто інформацію фінансовано характеру: нині бюджетні установи купують газ приблизно по 4,8 грн. за куб., тобто – майже 580 доларів за тисячу кубів).
Торкаючись теми будівництва у 2012 році, В.Є. Алєксєєв згадав перелік об’єктів, де коштом державної субвенції проводилася реконструкція або капремонт. Це комплекс «школа-сад» у Петрівці, районна гімназія, клуб у Великому Щимелі, система дощової каналізації у Щорсі, школа в Тур’ї, лікарська амбулаторія в Рогізках, районна лікарня, фельдшерський пункт у Хотуничах. На 2013 рік заплановано продовжити роботу в навчальних закладах Кучинівки і Щорса (№1 і №2). Стартував процес каналізування мікрорайону П’ять кутів у Щорсі, в планах - реконструкція каналізаційних мереж на трьох міських вулицях, прокладання водогону в мікрорайоні Носівка, реконструкція покрівель на двох багатоквартирних будинках у райцентрі. Також завдяки субвенції з держбюджету капітально відремонтовано відтинок проїжджої частини по вул.Леніна у Щорсі та алею в міському парку.
За рахунок коштів бюджету розвитку вдалося провести капремонт даху на будинку по вул.Щорса в райцентрі, реконструкцію мережі вуличного освітлення (теж у Щорсі), капремонт приміщення Щорського комплексу «школа-сад», ремонт покрівлі Кучинівської сільради. Бюджетними грошима оплачене придбання квартир для педіатра і патологоанатома.
У рамках реалізації проектів розвитку ООН вдалося капітально відремонтувати дитячий садок у Сновському і школу в Тихоновичах (енергозберігаючі заходи). Тривають роботи за мікропроектами капремонтів Староборовицького і Єлінського фельдшерсько-акушерських пунктів. У перспективі аналогічним шляхом можна буде рухатися для встановлення нових котлів опалення в Тихоновицькій та Сновській школах.
Згадуючи про процеси в інших сферах економіки району, В.Є. Алєксєєв навів такі цифри: протягом 2012 року товарообіг за всіма каналами реалізації сягнув 211,7 млн. грн. (зростання - на 1,4%). Станом на 1 січня 2013 року на обліку в центрі зайнятості – 476 осіб, протягом звітного періоду працевлаштовано 559 безробітних. Профнавчання пройшли 168 громадян. Роботодавці отримали 45 дотацій від РЦЗ для створення нових робочих місць, 9 нашим землякам надано допомогу для відкриття підприємництва. Участь у громадських роботах взяли 282 безробітних. Борг з виплати зарплати має банкрут – завод Артема (264 тис. грн.).
На 2013 рік передбачено продовжити реконструювати ряд об’єктів бюджетної сфери: школи в Нових Боровичах, Тур’ї, Тихоновичах, Хотуничах, РЦДЮТ. Також на черзі – газифікація Кучинівки та Сновського, реконструкція недобудованого полігону твердих побутових відходів під Щорсом, ремонт автошляху Щорс – Тур’я – Гута Студенецька. Звісна річ, просування цих проектів залежатиме від обсягів фінансування.
Співдоповідь про стан справ у сільському господарстві виголосив заступник голови райдержадміністрації М.Ф. Колодюк. (Раніше «Промінь» вже неодноразово інформував читачів про відчутні успіхи в роботі цієї галузі).
Доволі розлогий виступ заступника голови райдержадміністрації В.М. Карпенка дозволив кожному бажаючому скласти докладне уявлення про ситуацію в гуманітарній сфері. Стосовно освіти, то в районі наразі функціонує 21 школа, де навчається 2069 учнів. До місць навчання 12 автобусами підвозяться 275 школярів (з 20 сіл до 16 навчальних закладів), а на виховання до садків – 52 дитини (з 12 сіл). Гаряче харчування мають 81,4% учнів. У деяких малих школах (Хотуницька – 26 учнів, Новомлинівська – 25, Єлінська – 17, Клюсівська – 11) витрати бюджету для освіти одного учня перевищують 22 тис. грн. Цього літа заплановано закрити школу в Клюсах, дітей возитимуть до Гірська, але для цього потрібен ще один автобус. Заклади медицини профінансовано на 16 млн. 629,6 тис. грн. Лікарів, медсестер та обслуговуючого персоналу нараховується 451. У структурі видатків заробітна платня склала 75,6%, енергоносії – 16,8%, медикаменти – 2%. Протягом року галузь охорони здоров’я залучила 471,1 тис. грн. позабюджетних коштів. На жаль, захворюваність на туберкульоз (ця біда з соціальним корінням) зросла. У 57 закладах культури (клуби, бібліотеки, музей і музична школа) нараховується 180 працівників, але зарплатня лише 101 з них складає повну ставку. З огляду на реалії бюджетного фінансування на часі розглянути можливості оптимізації мережі в гуманітарній сфері.
Дещо приземленим, але саме тому – конкретним, видався виступ на колегії Кучинівського сільського голови Валентини Карась. Спочатку вона говорила в традиційному стилі – про міжбюджетні відносини (зокрема, про те, що на 2013 рік її селу «урізали» дотацію), про ремонт будівлі сільради, про перспективи газифікації села і продовження роботи з відкриття дитячого садка (дякувати Богові, допомагають добрі друзі кучинівської громади з Італії). Але потім не втрималася й почала згадувати, як-то кажуть, про наболіле, про те, що турбує простих людей у селі. Скажімо, у Кучинівці більше трьох сотень безробітних, але на «біржу праці» змогли оформитися лише кілька десятків. Причина відома: якщо у селянина більше 25 соток землі – вважається, ніби він і так себе прогодує. Натомість мешканець міста може без проблем отримувати фінансову допомогу по безробіттю. Чи справедливо це? І про ціну на молоко виступаюча не забула: чому в Кучинівці закупівельники платять по 2 грн. за літр, а в Боромиках Чернігівського району – по 2 грн. і 20 коп.? Наостанок Валентина Карась продемонструвала увесь наявний оптимізм і зауважила, що попри життєві негаразди, треба рухатися вперед, адже люди у нас не гірші, ніж деінде. Ось є ідея – відновити освітлення хоча б основної вулиці в селі. Складно? Так. Але можливо. Тому й пообіцяла зробити все від неї залежне, аби реалізувати цей проект.
Підсумував засідання колегії голова райдержадміністрації О.В. Грабовський. Він наголосив, що результат від намічених планів залежить від злагодженої роботи всіх тих, кому довірене майбутнє рідного краю. Причому не лише працівників органів влади та місцевого самоврядування, а й бізнесу. Теза про спільну соціальну відповідальність за долю територіальної громади повинна набрати конкретних обрисів, особливо – в селах. Цього року Щорський район стане предметом уваги комісії з адміністрації Президента. Тому кожен посадовець, відповідальний з доручену справу, повинен з усією серйозністю поставитися до своїх обов’язків. Критерієм істини буде практика.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий