понедельник, 25 февраля 2013 г.

Нова техніка прийшла на ферму

Тваринництво для приватного сільгосппідприємства «Яна Плюс» - галузь відносно нова, але перспективна. Чверть поголів’я худоби, що утримується в псп району, сьогодні стоїть у сараях «Яни Плюс», а це понад 800 голів, 389 з яких – корови. Худоба на відгодівлі у січні дала по 468 грамів середньодобових приростів, що мало не вдвічі більше загальнорайонного показника.



Життя на фермі підпорядковане чіткому ритму. Якщо доярок Аллу Полевичок, Інну Безбородько, Галину Кручко та Тетяну Мартиненко ми зустріли, коли вони після ранкового доїння прямували додому, для інших працівників тваринництва робочий день був у розпалі. До речі, доярки в Жоведі не лише місцеві, а й жительки Нових Борович та Гірська.
Умови їх праці незабаром суттєво поліпшаться: два новозбудовані сараї з’єднуються між собою молочним блоком, обладнаним сучасною технікою. Зоотехнік Н.М. Олексієнко з гордістю демонструвала доїльний зал на 20 корів, де навіть підлога з підігрівом. Так само, як і система водопоїння в корівниках. На жаль, поки що усе це складне обладнання простоює, бо наявна система електромережі не в змозі забезпечити потужності. Потрібна додаткова підстанція. Нині ця проблема вирішується керівництвом псп.
Нова техніка, що прийшла на ферму, вражає і радує мешканців Жоведі. Мова йде не лише про трактор МТЗ-921.3, який розвозить корми у сараях. Незнаний досі міксер, оснащений електронікою, не лише подрібнює та змішує сіно, солому, силос, концкорми, а й видає повну інформацію про раціон. О.О. Шеремет гордиться новаціями на фермі.
Механізатори Олександр Шеремет, Юрій Шеремет і Олександр Тарнавський, ремонтували причеп, завантажений силосом. Головний спеціаліст управління агропромрозвитку РДА з тваринництва Г.В. Бебех звернула увагу на якість корму.
– Силос має колір, що відповідає стандартам, пахне квашеними яблуками – це ознаки високої якості.
– Усю силосну масу влітку, - вступає в розмову О.О. Шеремет, - скосили й заклали в траншеї за 10 днів.
З огляду на великі запаси кормів і різноманітні раціони зрозуміло, чому такий ситий і вгодований вид мають корови, уся худоба. До речі, останнім часом помітно зросли середньодобові надої, адже розпочався сезон масових розтелень. У теплому приміщенні стоять симпатичні телята, окремо пронумеровані, - від високопродуктивних корів. Із них сподіваються виростити поповнення для молочної череди. Решта піде на відгодівлю.
Нормальне функціонування механізмів та годівлю тварин забезпечують слюсарі Валентин Коваленко, Олександр Полевичок та скотар Анатолій Сербунов. Ферма живе у розміреному ритмі.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий