пятница, 15 февраля 2013 г.

Сход села у Жовіді

Загальні збори громади у с.Жовідь розпочалися як завжди зі звіту сільського голови. Т.М.Бондар детально поінформувала про роботу сільської ради, наповнення місцевого бюджету, використання бюджетних коштів, про підтримання громадського порядку.


У селі нині проживає 114 пенсіонерів і 156 працездатних осіб, 24 школярі, які відвідують Гірську та Новоборовицьку школи. На території сільради працює 2 магазини й ФАПи, є клуб і бібліотека.
Позитивом для місцевої громади є те, що, на відміну від багатьох сіл Щорсівщини ,на території сільради діє сільськогосподарське підприємство. У псп «Яна Плюс» працює 38 мешканців Жоведі. Завдяки керівнику псп, депутату обласної ради О.Д.Веселому, дороги по селу чистяться і підсипаються, надано матеріал для ремонту дерев’яного мосту. Селяни регулярно отримують орендну плату за свої земельні паї. Проте всі присутні висловили обурення, що 3% за оренду землі – це дуже низька ціна. «Строк дії договорів закінчується в серпні поточного року, і ми не готові поновлювати їх на таких умовах», - говорили жовідчани. Управляючий псп «Яна Плюс» М.Г.Нестеренко, який був присутній на сході, сказав, що керівництво готове розглянути пропозиції селян і згодом їх обговорити.
Завжди болючим залишається для мешканців села питання ціни на молоко (у приватних господарствах на території сільради утримується 102 корови). Адже обіцяні Постановою Кабміну 2,20 грн. за 1 літр закупівельник не виплачує здавачам молока. Всіх цікавить: «Де ж різниця залишається?» Хоча нібито вже з 1 лютого будуть нараховувати за зданий літр дійсно 2,20 грн.
В обговорення різних проблем, що накопичилися в селян, включилося багато присутніх. Їх цікавило, чому півроку не привозять в село балонний газ, чи можна збільшити ліміт грошей на ліки для ФАПу, чому погано чистять дорогу до райцентру, що створює постійно аварійні ситуації, які дозволи потрібні, щоб спиляти аварійне дерево, чи може автобус «від Рибакова» відправлятися на Клюси не з автовокзалу в Щорсі, а з площі, що робитимуть з добротним приміщенням школи, яку закрили…
Далі слово надали гостям з району. Начальник відділу грошових виплат та компенсацій управління праці та соцзахисту Т.М.Биховець розповіла про соціальну допомогу, яку було надано за минулий рік в районі та окремо по сільраді. Зауважила, що всі бажаючі, хто подав заяви до 1 липня 2012 року на отримання цифрового тюнера, 100% їх отримали. На даний час такі заяви поки що не приймаються.
Начальник відділу призначення пенсій управління ПФУ в Щорському районі Н.М.Васько зупинилася на нарахуванні та виплаті пенсій. У зв'язку з пенсійною реформою виріс стаж, необхідний для призначення пенсії з 20 до 30 років - для жінок і з 25 до 35 років - для чоловіків. А з введенням в дію в 2004 році Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» вперше з’явилось поняття добровільної участі громадян у системі пенсійного страхування. Тож Н.М.Васько наголосила: «Якщо при виході на пенсію у вас не вистачає стажу, то його можна докупити, звернувшись до управління Пенсійного фонду». Купувати його можна починаючи з 2004 року, проте «коштує» кожен рік по-різному - залежно від мінімальної заробітної плати на той час. Так, для того, щоб в стаж зарахували 2004 рік, потрібно сплатити на рахунок Пенсійного фонду 828,16 гривень, 2005-й рік - 1161,87 грн, 2006 рік - 1391,25 грн., 2007 рік - 1713,12 грн., 2008 рік - 2121,48 грн., 2009 рік - 2562,38 грн., 2010 рік - 3538, 38 грн., 2011 рік - 3836,92 гривень.
- Прикро, що показник смертності на території Жовідської сільради перевищує районний втричі, - сказав присутній на сході головний лікар центральної райлікарні В.В.Тарасюк. (За минулий рік тут народилася одна дитина, а померло аж 18 людей!).
Він закликав не ігнорувати флюорографічне обстеження і медогляди, особливо жінкам. Адже онкозахворювання, виявлені на ранній стадії, майже завжди виліковні. І ще порадив не зволікати з доставкою до лікарні хворих з сердечними нападами.
- Є відповідне обладнання, яке дає можливість врятувати людину при інфаркті, якщо вона доставлена в перші години. В минулому році 7 пацієнтів було прооперовано і таким чином врятовано їм життя.
Всеволод Васильович розповів також як іде реформування медичної галузі, і як воно торкнеться нашого району.
Дільничний інспектор Є.М.Литвиненко був небагатослівний і закликав жовідчан до співпраці.
Керівник робочої групи голова районної ради І.Г.Орда доповів про програму економічного і соціального розвитку району, виокремивши: «Приємно, що 2 з 8 в області сучасні доїльні зали побудовані саме на Щорсівщині, зокрема, у Жоведі». Також дав відповідь на запитання, що хвилювали людей. Іван Григорович пообіцяв посприяти в тому, щоб податки з працюючих в псп «Яна Плюс» перераховувалися саме в Жовідську сільраду, а не в Петрівську, де воно зареєстроване. Адже бюджет Жовідської сільради і так один з найменших в районі. У минулому році бюджетні кошти, що надійшли, були використані на впорядкування сміттєзвалища, побудову паркану навколо кладовища в с.Піщанка, фарбування пам’ятників, придбання палива. А за словами Тамари Миколаївни, в сільраду конче необхідно придбати ксерокс, адже багато хто приходить робити копії документів. Треба і стільці придбати, бо сільрада - найбільше приміщення в селі, й всі масові заходи проходять саме в ньому.
Крум буденних проблем на сході відмітили, що народний депутат України М.В.Чечетов передав колишньому шахтарю, активному члену Партії регіонів мешканцю с.Піщанка М.В.Юрченку годинник з нагоди 15-річчя утворення партії і за активну життєву позицію. Він - один з 12 мешканців Щорсівщини, хто отримав такий подарунок. Подякували вчителю-пенсіонеру П.П.Аліменку, який збирає і впорядковує матеріали про земляків, щоб зберегти для майбутніх поколінь історію села.
Підсумувала зібрання сільський голова. Громада позитивно оцінила роботу сільради і особисто Т.М.Бондар, прийняла ставки самооподаткування на поточний рік. Всі були налаштовані і надалі співпрацювати злагоджено і разом долати труднощі.

Лариса МАРТИНЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий