воскресенье, 24 февраля 2013 г.

Права громадян та інтереси держави

Минулого тижня під головуванням прокурора району С.В. Клименка відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів Щорсівщини. У заході взяли участь голова райдержадміністрації О.В. Грабовський, голова райради І.Г. Орда та голова райсуду М.М. Валевач. Основною темою для обговорення стала необхідність використання всіх можливих методів взаємодії з метою більш ефективно протидіяти таким явищам, як корупція та злочинність.

У ході наради було проаналізовано підсумки 2012 року. Константовано, що в районі намітилася тенденція до зниження росту злочинності (порушено 158 кримінальних справ, це на 11 менше, ніж у 2011 році). Убивств і зґвалтувань не зафіксовано. Разом з тим із загальної кількості злочинів, зареєстрованих у нашому краї, 58 належали до категорії тяжких (у 2011 році – 50). Сектором ДСБЕЗ райвідділу міліції виявлено 19 злочинів економічної спрямованості, проте не задокументовано жодного факту корупційного правопорушення. Це слід визнати очевидним негативом у роботі, адже припускати, ніби в районі вдалося побороти хабарництво, явно передчасно.
Прокуратурою району зосереджено належну увагу на дотриманні законності у бюджетній сфері, адже порушення бюджетного законодавства підривають авторитет органів влади і формують у суспільстві думку про неспроможність державних структур реально впливати на ситуацію. Торік проведено 15 перевірок (зокрема, у сільрадах, на комунальному підприємстві, установах соціального захисту тощо), за результатами яких було внесено 15 подань для усунення виявлених порушень. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 службовців органів місцевого самоврядування та 2 особи органів контролю. До держбюджету відшкодовано 46,3 тис. грн., до місцевих – 25 тис.
У рамках здійснення правозахисної діяльності прокуратурою виявлено низку порушень у роботі райуправління Пенсійного фонду, внаслідок чого двох службовців цієї установи притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Під час перевірки діяльності місцевої податкової інспекції вдалося встановити порушення Закону «Про податок на додану вартість». Також встановлені факти неналежного виконання службових обов’язків працівниками району електромереж, на яких покладені функції державного контролю. Після перевірки начальнику РЕМ внесене подання, з розглядом якого до дисциплінарної відповідальності притягнуто одного працівника контролюючого органу.
До кола пильної уваги прокуратури належить і така, здавалося б, приватна сфера життя як виконання батьківських обов’язків та забезпечення прав дітей. На жаль, реалії свідчать про наявність цілого ряду проблем у цьому питанні. Здійснюючи правозахисну діяльність, прокуратура торік порушила 1 кримінальну справу, внесла 5 подань і 2 протести. Результатом їхнього розгляду стало те, що до дисциплінарної відповідальності притягнуто 9 службових осіб, в тому числі 4 – органів контролю. Зокрема, проведена у вищому професійному училищі лісового господарства перевірка виявила порушення ряду законів, які захищають права дітей-сиріт і тих, що позбавлені батьківського піклування. (Зазначеній категорії підлітків загалом заборгували 16 тисяч гривень). Після втручання органів прокуратури гроші були сплачені, до дисциплінарної відповідальності притягнута 1 службова особа.
Дуже важливим є стан справ у сфері земельних відносин. За наслідками проведених прокуратурою 10 перевірок з метою усунення порушень законодавства внесено 4 подання і 6 протестів. Дисциплінарні стягнення накладені на чотирьох службових осіб, а на користь громадян – власників земельних паїв відшкодовано 11 тисяч гривень. У ході правозахисної діяльності встановлено факти самовільного захоплення землі сільгосппризначення на території Рогізківської та Займищанської сільрад, невиплату орендної плати власниками земельних паїв у псп «Сновський». В усіх випадках було вжито належні заходи прокурорського реагування.
На контролі перебуває і охорона навколишнього природного середовища. Загалом прокуратурою проведено 6 перевірок. Для усунення виявлених порушень чинного законодавства внесено 5 подань та 1 протест, в ході розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 7 осіб органів контролю та 1 – місцевого самоврядування.
У ході координаційної наради прокурор району С.В. Клименко наголосив на потребі вжиття системних заходів для реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до відповідальності і забезпечення відшкодування спричиненої шкоди. Великого значення в цьому контексті набуває належне використання в роботі положень нового Кримінально-процесуального Кодексу. Також вагомим фактором є безпосередній зв’язок правоохоронних структур з населенням, ефективне реагування на звернення кожної людини. З огляду на такий принцип прокурор району С.В. Клименко незабаром проведе особистий прийом громадян по селах Щорсівщини. Першою буде Гута Студенецька. Зустрітися з прокурором можна 28 лютого об 11-00 у приміщенні сільради.

Комментариев нет:

Отправить комментарий