пятница, 15 февраля 2013 г.

Сход у Сновському зібрав понад півсотні учасників

Цьогоріч сход у Сновському зібрав понад півсотні учасників. Для населеного пункту з 521 мешканцем – ніби й непоганий показник. А почалося зібрання традиційно – із виступу сільського голови В.О. Клименка.

Аналізуючи бюджетний процес у 2012 році, лідер громади зауважив: хоча показник виконання склав 106%, коштів на повноцінне фінансування усіх статей видатків було недостатньо. До того ж торік через кризу сталося гальмування процесу розрахунків. Дійшло навіть до того, що гроші, зібрані людьми у формі самооподаткування, сільрада не могла використати для потреб села.
Однак, попри все, вдалося майже завершити капітальний ремонт дитячого садка, придбати для цього закладу меблі та пральну машину. На вулицях проводилося обпилювання аварійних дерев, тривало впорядкування кладовищ. У співпраці з районним центром зайнятості організовувалися оплачувані громадські роботи, зокрема – впорядкування населеного пункту. У Сновському належним чином функціонують школа, садок, ФАП, будинок культури і бібліотека, відлагоджене торговельне обслуговування населення, належна увага приділяється соціальному захисту вразливих категорій громадян.
У контексті перспектив розвитку села першочергове завдання – просувати справу газифікації. В.О. Клименко при цьому об’єктивно визнав, що подібне питання неможливо було б вирішити без допомоги депутата райради В.Г. Кузьменка. Саме завдяки його конкретній підтримці проект газифікації поступово, але впевнено рухається в напрямку реалізації. До того ж у рамках соціальної угоди, підписаної з депутатом Верховної Ради Ігорем Рибаковим, заплановано зробити для громади чимало корисного. Перший результат вже є: відновлено автобусне сполучення між селом та райцентром. Люди задоволені. Стосовно благоустрою, то на черзі – замовлення проектно-кошторисної документації для капітального ремонту будинку культури та монтажу вуличного освітлення.
Якщо вести мову про проблеми, то сільський голова згадав і про них. У мешканців громади – 172 корови, 101 свиня, 19 коней, 14 тракторів, 2 вантажівки, 2 комбайни. Господарюють люди, з того і живуть. Але чи добре житимеш, коли приймальники платять за літ молока по 2 гривні навіть попри опубліковані в газеті «мінімальні розцінки» на рівні 2 грн. 20 коп.? Напевно тому, молока здають протягом року лиш близько 300 т, хоча раніше було й до 500. (До речі, сільський голова запрошував на сход представників фірм «Полісся-молоко» та «Мена-сир» - хай би пояснили людям свою цікаву політику, але вони чомусь не приїхали). Турбує бречуків і безробіття. У сільгосппідприємстві працевлаштовано з десяток людей, певна кількість має роботу в бюджетних установах, ще 13 – оформлені на біржі праці, але ж понад сотня майже без засобів для прожиття.
Окремою темою на сході була роль псп у житті села. З одного боку – сільгосппідприємство часто бере на себе розчистку доріг, спонсорує проведення свят для селян, як треба, допомагає технікою у вирішенні громадських справ. Але з іншого – частина власників орендованої землі нарікає, мовляв, орендну плату за 2012 рік ще не отримали. Присутній на сході керівник псп В.А. Пискун пояснив, що затримка існує перед тими, хто обрав грошову форму розрахунку. Хто схоче взяти зерном - затримки нема. Та й основні питання вирішують власники господарства, від них залежить, коли платити гроші. (Хоча минулого тижня «Урядовий кур’єр» опублікував офіційні дані, що в Чернігівській області – одній з шести в Україні - ніби повністю, на 100%, орендарі розрахувалися з людьми.)
Чимало часу на сході було присвячено обговоренню ситуації з виникненням стихійних смітників. Присутні щиро обурювалися захланністю (якщо не сказати – свинством) окремих своїх земляків. А начальник райвідділу міліції А.В. Зеляк з цього приводу надав роз’яснення - яким чином сільрада через роботу адмінкомісії може розв’язати цю проблему, штрафуючи тих, хто ігнорує норми людського співіснування.
Надалі перед людьми виступили представники райуправління Пенсійного фонду, управління соцзахисту РДА, відділу культури. Підсумував усе своїм виступом голова райдержадміністрації О.В. Грабовський. Він запевнив, що питання фінансування прокладання підвідного газогону до Сновського незабаром має бути вирішеним. Стосовно формування цін на молоко, то визнав: органи виконавчої влади не можуть впливати на цей процес.. Такі реалії. Разом з тим О.В. Грабовський наголосив на необхідності для місцевого сільгосппідприємства більш широко застосовувати практику соціальної відповідальності у сфері повсякденного життя територіальної громади. Загалом же він акцентував увагу учасників зібрання на потребі з більшим ентузіазмом дивитися в майбутнє. Бо згадками про вчорашній день і констатацією проблем жодної справи з місця не зрушити. А попереду ще ж чимало роботи на благо рідного краю.
Завершити оповідь про сільський сход у Сновському варто на оптимістичній ноті. Провідний бібліотекар Н.О. Ісаченко звернулася до земляків з проханням підтримати ідею відкриття музейної кімнати – хоча б краєзнавчого характеру. Тому й попросила подарувати якісь речі традиційного селянського побуту. Це зберігатиме поміж підростаючого покоління згадку - хто вони й якої землі діти. Зрештою, хто не знає родоводу, той приречений на забуття. Тому треба бути свідомими свого обов’язку перед батьками й пам’ятати про власне коріння. Що не кажіть, а правильною є ця думка на всі сто відсотків. І доки народ так вважатиме – майбутнє в нього буде.

Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий