четверг, 12 декабря 2013 г.

Урочистості з нагоди 95-ї річниці Українського Червоного Хреста Милосердя – у цьому полягає сенс роботи добровільної гуманітарної всеукраїнської громадської організації - Товариства Червоного Хреста України. Народжена в роки першої світової війни, вона демонструвала гуманізм, любов, людяність і доброту, пробуджуючи ці почуття у інших.

- Я виріс у цій червонохресній сім’ї, - з гордістю за своїх батьків говорив на урочистостях з нагоди 95-річчя Товариства Червоного Хреста України керуючий справами, начальник організаційно-аналітичного відділу райради Руслан Кравець.
На знімку: родина Кравців: Віктор Олексійович, Руслан і Людмила Романівна.
Фото Валентини ВОЛОКУШИНОЇ.
У нашому районі вже три десятиліття Товариство Червоного Хреста асоціюється із родиною Кравців. Саме стільки Людмила Романівна працює в організації. Дещо пізніше приєднався до неї Віктор Олексійович. Нині він прийняв естафету у дружини й продовжує та примножує започатковані нею традиції. А вона й досі перша порадниця і помічниця у всіх його починаннях.








Ось і червонохресний ювілей пройшов надзвичайно душевно і тепло завдяки добросердній вдачі обох очільників - колишнього і нинішнього. На свято зібралися вірні друзі, які щиро, за покликом серця допомагають творити добро.
Вони такі різні за віком і родом занять. Першими присутніх дзвінкоголосо вітали учні школи №2 – майбутні помічники, майбутня зміна.
Звернувшись до історії районної організації ТЧХУ, В.О. Кравець проілюстрував її численними світлинами, на яких багато з присутніх упізнавали себе та інших добровільних помічників. Це завдяки й їх зусиллям щорські червонохрестівці – одні з кращих в області.
Заступник голови РДА В.М. Карпенко від імені районної влади привітав присутніх і вручив В.О. Кравцю Почесну грамоту, а лікарю ЦРЛ А.Ф. Королецькому - подяку райдержадміністрації. Керуючий справами, начальник організаційно-аналітичного відділу райради Р.В. Кравець нагородив Почесною грамотою районної ради почесного донора, заступника директора ВПУЛГ В.М. Вербицького.
Заступник головного лікаря ЦРЛ Р.В. Кодинець гордиться тим, що лідери районного осередку ТЧХУ – вихідці із колективу районної лікарні. Людмила Романівна працювала старшою медсестрою гінекологічного відділення, а Віктор Олексійович – фельдшером швидкої допомоги. Нашому суспільству не вистачає милосердя, тепла, доброти, які притаманні родині Кравець. «Для мешканців району,- ділиться В.М. Савоста із центру зайнятості, - родина Кравців уособлює Товариство Червоного Хреста». «Їх кредо,- вторить начальник управління Пенсійного фонду в Щорському районі М.С. Шидловська,- допомагати іншим». «Вас знають у кожному колективі, вам раді у кожному домі, - продовжує секретар районної організації ветеранів Л.М. Скоблик,- бо ви вселяєте надію навіть у безнадійних».
У районі мешкає понад півсотні людей, які заслужено носять високе звання «Почесний донор», бо на їх рахунку сотні врятованих життів. Це – І.Г. Климова, І.Г. Дугель, Н.О. Чистякова, Р.І. Хоменко, Г.Г. Гузій, А.О. Кривобороденко та багато інших. Ія Георгіївна Дугель започаткувала цілу династію донорів: її приклад наслідували донька Людмила і невістка Катерина. Особливо хвилююче сприйняли присутні побажання донора із багаторічним стажем, щоб у судинах присутніх текла чиста кров, якою вони могли б поділися в екстрених ситуаціях, бо це так приємно - врятувати людину.
Л.С. Каплунова – фронтова медсестра ще в роки війни стала донором. У перші дні лихоліття вона добровольцем пішла на боротьбу із ворогом. І в мирні роки була на передньому краї, працюючи в хірургічному відділенні ЦРЛ. Чорнобильці також щиро вдячні Червоному Хресту, який перебрав на себе значну частину їх проблем. Інакше не могло й бути, адже Віктор Олексійович також ліквідатор аварії на ЧАЕС, є одним із засновників районної організації Українського фонду допомоги інвалідам Чорнобиля, про що говорив її голова М.Д. Волокушин. Ветеранів-афганців представляв їх очільник Г.В. Павленко, який підкреслив, що милосердя – стан душі подружжя Кравців.
Важко перелічити всіх, хто поспішав у ювілейний день висловити свої вдячність і захоплення роботою «білих ангелів милосердя». Стриманий, але діяльний Віктор Олексійович, дуже емоційна й надзвичайно жіночна Людмила Романівна купалися у загальній повазі та любові. Про різносторонність цих особистостей свідчить, приміром, те, що Людмила Романівна свого часу була делегатом 15 з’їзду Товариства Червоного Хреста України, депутатом районної ради 24 кликання, носить звання відмінника охорони здоров’я, є членом президії районної ради ветеранів. Кожен із подружжя Кравців має високу нагороду ТЧХУ - почесну відзнаку «Сила гуманності». Віктор Олексійович – член громадської ради при райдержадміністрації. І поки такі люди працюють у Товаристві Червоного Хреста України, несуть у суспільство милосердя, люди похилого віку, самотні громадяни, інваліди, діти із соціально незахищених сімей будуть зігріті увагою і любов`ю.

Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий