вторник, 24 декабря 2013 г.

Ходить гарбуз по городу…


Вже не одне сторіччя гарбузи є невід’ємною складовою українського сільського пейзажу. Люди вподобали цю культуру передовсім через любов до білого насіння. Лускаючи його, і розмову з другом підтримувати можна, а як немає чого робити – час згаяти. Однак сьогодні варто поглянути на «гарбузову» тему в дещо ширшому контексті.
Гарбузова кулінарія


В українській традиційній кухні помітне місце належить гарбузовій каші. Рецептів приготування цієї страви є доволі багато, але ми вирішили докладніше згадати про два – під умовними назвами «кучинівський» і «щорський».
Коли якійсь господині у Кучинівці спадало на думку урізноманітнити родинне меню гарбузовою кашею, вона з легкістю бралася за справу. Для початку треба було нарізати кубиками зі стороною 2-3 см півкілограмовий шмат гарбуза (бажано жовто-гарячого відтінку). Потім його недовго відварювали, доки не стане м’яким. Одночасно варилася в окремому посуді 1 склянка рису (з сіллю), згодом до готових білих зернят додавали одне сире яйце, 100 грамів вершкового масла, цукор і літру молока. Все це перемішували з гарбузом та ставили у піч «дійти». А далі – до столу.
Стосовно міської рецептури, то в основних рисах вона мало відрізняється від наведеної вище. Знову ж таки – півкіло нарізаного гарбуза відварюють у трошки підсоленій воді, коли рідина майже википить, то туди вливають півтора літра молока, всипають по одній склянці промитого пшона та рису, перемішують, доводять до кипіння й надалі на повільному вогні продовжують приготування. Останній штрих, який додасть страві смаку – це додавання цукру, ванілі, родзинок і порізаної кураги. Вінцем же має стати стограмовий шматок масла, покладений до каші за мить до останнього переміщування. Страва, як-то кажуть – на любителя, але в неї чимало шанувальників. Принаймні, усі згодні в одному: вона точно корисна для здоров’я.


Гарбузова медицина
Здавна в народі склалося стійке уявлення про певні лікувальні властивості гарбуза. Вважається, що його насіння й каша з нього мають легкий глистогінний ефект. А чоловіки, які перебувають в ув’язненні, просять родичів надсилати їм пакунки з насіння для підтримання в належному стані своєї репродуктивної системи (простіше кажучи – для запобігання захворювання простатитом та на аденому передміхурової залози).
А що думає з цього приводу офіційна медицина? За словами головного лікаря ЦРЛ В.В. Тарасюка, загалом різного роду фітотерапія застосовується в практиці доволі часто, подібний метод за поширеністю перебуває на другому місці після вживання препаратів інтенсивної терапії. (Але для кожного окремого випадку треба чітко усвідомлювати існування таких понять як доказова і бездоказова медицина). У гарбузовому насінні дійсно є великий вміст магнію, який позитивно впливає на чоловіче здоров’я, присутні також фітостерики. Тобто деяка користь від нього є.
Стосовно попиту на насіння, то з цього приводу можна розповісти таку історію. Ще у радянські часи, років з тридцять тому, в лікувальних закладах почало з’являтися медичне обладнання японського виробництва. Як тоді казали – його отримували шляхом бартерного обміну на… гарбузове насіння. Але навіщо воно було японцям – так і залишилося невідомим.

Гарбузова плантація
Окрім тваринництва, місцеве сільгосппідприємство «МК-Добробут» вже три роки займається таким різновидом суміжної діяльності як вирощування гарбузів. Коментар з цього приводу – від В.В.Пилипенко.
- З огляду на необхідність дбати про кормову базу, наше підприємство кожного сезону висаджує гарбузи кормових сортів на загальній площі близько двох гектарів. Ростуть вони добре, оскільки проблем із органічними добривами у нас немає. Хоча, як і кожна справа, вирощування такої культури потребує сумлінного дотримання технології. Декому може здатися, ніби це не дуже важливо (при посадці міжряддя має складати 2 метри, відстань між насінинами – 30-40 сантиметрів), однак практика завжди підтверджує відомі й науково обгрунтовані рекомендації агрономів. Зазвичай після збору врожаю у сховищах опиняється до 80 тонн гарбузів. Окремі екземпляри сягають майже метра в діаметрі, аби підняти такого велетня – потрібні зусилля двох людей.
Для свиней гарбузи – це чудовий соковитий корм, з вмістом природних вітамінів. Особливо добре його згодовувати молодняку. Зазвичай наших «гарбузових запасів» худобі вистачає до Нового року.
Стосовно можливого використання гарбузів для інших потреб, то мені відомо, що деякі сільгосппідприємства на Херсонщині вирощують їх на замовлення заводів з виробництва соку. Але ми наразі цим займатися не плануємо.
1
Гарбузова арифметика
Ціна на гарбузове насіння коливається в залежності від врожаю.Дехто з наших земляків вважає, що нинішній рік видався невдалим з точки зору «врожайності», мовляв, саме тому насіння не надто дешеве. Нині на «Коржівському ринку» в Щорсі його скляночка коштує 3 гривні, як поторгуватися – ціна падає до 2 грн. 50 коп.Існує й інший сегмент ринку – оптові закупівлі сушеного (а не смаженого) насіння. На початку сезону закупівельники пропонували по 12-14 гривень за кілограм, а зараз вартість підскочила до 20 гривень. Вони, у свою чергу, перепродують продукцію великооптовим операторам, зокрема – до Черкаської області. Як використовується товар далі – достеменно невідомо. Припускають, що продається за кордон для виробництва ліків.

Комментариев нет:

Отправить комментарий