понедельник, 30 декабря 2013 г.

Дім, осяяний любов`ю

Похмура погода, звичайно, не додає настрою. Голі дерева, сірі паркани, розбита дорога, ранні сутінки… І раптом веселий свіжопофарбований будиночок і головне – на воротах пара лебедів – символ кохання. Чомусь одразу захотілося познайомитися з людьми, які мешкають тут.


Щоправда, вдома ми застали жіночу частину цієї дружної родини. Одинадцятирічна Діана з восьмирічною Анжелікою колисали тримісячну Аню. Втім, з усього видно було, що вона вже не збирається спати, а хоче взяти участь у спілкуванні. Посміхається старшим сестричкам, водить довкола оченятами, шукаючи матусю. А та сама більше нагадує сестричку-старшокласницю, аніж матусю трьох доньок. Завжди усміхнена й доброзичлива, вона й сама не почувається берегинею великого сімейства. Хоча навіть одного погляду достатньо, аби зрозуміти, що господиня вона гарна. В оселі чистесенько, свіжі шпалери, гарні меблі, теплий килим на підлозі - усе для зручності дітей. Веселі й доглянуті, вони відкриті для спілкування.
– У вас така гарнюсінька сестричка. А братика хочете? – запитую.
– Я хочу! – одразу відгукується Діана.
– Нам досить! - категорично заперечує Анжеліка.
– Нас у мами, - вступає в розмову Любов Мураха, - п’ятеро: одна сестра живе в Білорусі, ще одна та два брати поряд із батьками в Іванівці. Це я заміж вийшла до Тихонович. Старші дівчатка полюбляють гостювати у бабусі з дідусем у сусідній Іванівці.
Про таке раннє заміжжя Люба не думала. Усе сталося якось швидко. Із Михайлом, майбутнім чоловіком, познайомилася в клубі, коли той повернувся зі служби в армії. Його друг зустрічався тоді з подругою Люби (її все просили «висвистувати» подругу з дому). Не помітила, як і сама почала зустрічатися з Михайлом. Два роки бігали на побачення і ось уже дванадцять вони – подружня пара. Як вінець їх кохання – три красуні-донечки.
У свої двадцять дев’ять років Люба має вигляд скоріше дівчини, а не матері сімейства. І це при тому, що вони з чоловіком ведуть чималеньке господарство. У них є кінь, корова, телиця, порося, птиця. На городі також повний набір усього, що зазвичай вирощують у селі. Оскільки минулого літа матусі було нелегко на останніх місяцях вагітності, на допомогу прийшли доньки, яким з малих років знайома селянська робота. Михайло не має постійної роботи, проте й без заробітків не сидить: береться за будь-яку справу. Головне, що у нього вмілі руки.
- Ми три роки тому затіяли ремонт, - з посмішкою розповідає Люба. – Викинули піч, стало більше місця. Буде окрема кімната для дівчат. Хотілося б швидше завершити роботу, але не виходить.
Звичайно, у молодості хочеться усе й одразу. Це вже згодом приходить розуміння, що так не буває, і головне в домі – любов, взаємна повага, душевність і щасливий дитячий сміх.
Якраз усе це у них є. Як є розуміння того, що саме ці моральні цінності важливо зуміти зберегти. Тоді лебеді своїми крильми закриють родинне щастя.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий