воскресенье, 8 декабря 2013 г.

Вільна боротьба – як дороговказ

Час дійсно летить дуже швидко. П’ятнадцять років тому в Щорсі розпочав свою діяльність спортклуб «Витязь», але інколи здається, ніби цей період промайнув, немов коротка мить. Відтоді сотні юнаків та дівчат стали сильнішими, загартували свій характер на напружених тренуваннях та у безкомпромісних двобоях на килимі.


До провідної когорти борців вільного стилю потрапило кілька десятків володарів І розряду, 12 кандидатів у майстри спорту. Більше того – Ольга Подосіннікова стала майстром спорту, а Олег Россол – майстром спорту міжнародного класу. Лаври чемпіона, призера України у різні роки виборювали Артем Росік, Захар Царук і вже згадувана Ольга Подосіннікова, володарем титулів віце-чемпіона Європи та віце-чемпіона світу відомий нашим читачам Олег Россол. Для вихованців тренера А.З. Косевича вважалося природнім повертатися в ранзі переможців з престижних всеукраїнських змагань або міжнародних турнірів. Таким чином до книги спортивної слави Щорсівщини було записано чимало яскравих сторінок. Особливо ж доводиться цінувати ці результати, коли на згадку спадають умови, в яких борці «кували» свою майстерність: напіввогкий підвал, тренування при запалених лампах, бо електрика «світила» не завжди… Хоча хто його зна – можливо, саме ці додаткові випробовування зміцнили волю юнаків та дівчат до перемоги? Принаймні, незаперечним лишається факт того, що найуспішнішим виявилося перше покоління щорських борців, на яких нині рівняється молода зміна клубу «Витязь».
До речі, всі, хто належить до клубного життя, присвячують свій час не лише тренуванням. Облаштування й утримання приміщення, забезпечення інвентарем – це спільна справа, справа, про яку не забувають навіть ті, для кого активні заняття боротьбою залишилися в минулому. (Нещодавно Олег Россол провів успішні переговори зі спонсором у Києві, внаслідок чого клуб отримає велике покриття на тренувальний килим).
Наразі у «Витязі» - понад тридцять юних спортсменів. Минулої суботи з нагоди 15-річчя створення клубу в Щорс завітали борці з Мени, Чернігова та Ніжина, Тихонович. Загалом за чемпіонський титул змагалося понад вісімдесят спортсменів у 19 вагових категоріях. Відразу варто зауважити, що в 11 з них переможцями були представники Щорського району. Отже, у молодшій віковій групі Анастасії Бригунець (до 23 кг), яка відвідує секцію вільної боротьби вже 2 роки, випало конкурувати з хлопцями, бо інших дівчат того дня на килимі не було. Вона почергово перемогла трьох суперників поспіль й посіла І місце, також за рішенням суддів отримавши кубок «Юна надія». А.Невмовенко (до 26 кг) виборов ІІ місце, О.Салата (до 29 кг) – І, Р.Коржавін (до 32 кг) – І (став володарем кубку за кращу техніку), А.Козянко (до 42 кг) – теж потрапив до переліку чемпіонів. У середній групі відзначилися Д.Шевченко (до 29 кг, ІІ місце) , Д.Мелащенко (до 32 кг, І місце), О.Коробко (до 35 кг, І місце і кубок «За волю до перемоги», бо, програючи супернику з рахунком 2 : 6, він все ж таки здолав його опір, поклавши на обидві лопатки), А.Козик (до 38 кг, І місце), А.Лебедєв та М.Батрак (обидва – до 42 кг, ІІІ місця), Д.Лайко та Є.Коробко (до 47 кг, ІІІ місця), Д.Кошель (до 53 кг, ІІ місце), О.Авраменко (до 59 кг, І місце), Д.Горбик (до 59 кг, ІІ місце), Д.Ковтун (до 66 кг, І місце), О.Іванов (до 66 кг, ІІ місце).
Окрему нагороду – Кубок мера від Романа Зуба – здобув О.Авраменко у двобої зі старшим і важчим суперником-чернігівцем. Треті місця додатково записали до свого активу І.Мартюхін та Д.Горбик.
Приємно додати, що до складу організаторів змагань увійшла група вже дорослих вихованців Анатолія Косевича. Вони не лише взяли на себе обов’язки суддів і виконали чимало конкретної роботи, а й сформували призовий фонд, зробили оригінальний подарунок клубу. Їхніми зусиллями все відбулося на належному рівні. Таким чином А.Івако, В.Сергійко, О.Россол засвідчили свою повагу до високих спортивних принципів і відданість справі, якій присвятили чимало років життя. (Окремої подяки заслуговує С.Д. Веселий за спонсорську допомогу). Словом, «Витязь» продовжує свою діяльність, а його молодим вихованцям є з кого брати приклад. Будемо сподіватися: вони обов’язково порадують земляків новими перемогами.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото Миколи БОБРОВА

Нещодавно у Чернігові відбулися змагання на Кубок області з вільної боротьби. А.Росік у ваговій категорії до 66 кілограмів став володарем ІІ місця, а А.Дутка (категорія до 96 кг) – виступив з таким же результатом.
Бокс
Вже три місяці минуло, відколи у Рогізках почала працювати секція боксу ДЮСШ «Колос». Понад десяток хлопців тренуються в спортзалі сільської школи під наставництвом тренера Максима Шерела. Наразі юні спортсмени опановують ази боксу, до того ж відчувається нестача інвентаря та спорядження. (З цього приводу є думка звернутися по допомогу до спонсорів).
Першим «бойовим хрещенням» рогізківських боксерів стала участь у відкритій першості клубу «Атлет» для новачків. З трьох хлопців, які взяли участь у змаганнях, фортуна посміхнулася Денису Козянку (вагова категорія до 42 кг) та Дмитру Капусті (до 40 кг). Вони посіли перші місця.

Комментариев нет:

Отправить комментарий