вторник, 3 декабря 2013 г.

Соціальна складова внутрішніх процесів

Розширене засідання колегії райдержадміністрації розпочалося з обговорення роботи територіального центру соціального обслуговування.
Директор ТЦСО М.І. Яковець у своїй доповіді передовсім згадав про засади, на яких базується повсякденна діяльність працівників цієї структури: профільне законодавство, постанови Кабінету міністрів і соціальні ініціативи Президента. Колектив терцентру складається з 95 робітників. Надаючи доволі широкий перелік послуг старим та немічним громадянам, вони мають навантаження майже удвічі більше, ніж передбачено нормативними документами уряду. Але попри такі умови на їхню роботу нарікань практично нема. Окрім самотніх літніх людей, послугами терцентру можуть скористатися й ті, хто має працездатних дітей, однак через певні життєві обставини все ж таки потребує догляду і допомоги. Для цієї категорії передбачене надання платних послуг. (Таким чином терцентр заробив за 10 місяців 2013 року 67,9 тис. грн.). Великим попитом користується робота швачки і швеця, які цьогоріч виконали 2503 замовлення. Загалом державне фінансування сфери соцобслуговування достатнє, проте наразі існує борг у сумі понад 22 тис. грн. за будматеріали, використані на ремонт підвідомчих об’єктів. Також не може не турбувати і затримка із виплатами зарплати (соцробітники отримали лише частину авансу за жовтень). Хоча до праці усі продовжують ставитися з належною увагою.
Надалі виступили сільські голови Кучинівки (В.М.Карась) та Петрівки (М.Ф. Деркач). Підсумовуючи розгляд питання, голова райдержадміністрації О.В. Грабовський вніс пропозицію при розгляді бюджету на наступний рік передбачити фінансування для закупівлі мікроавтобуса, яким би могли користатися групи соцробітників під час здійснення виїзного обслуговування по селах.
Другим питанням порядку денного став хід виконання програми використання та охорони земель на 2011-2020 роки. З доповіді заступника начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації О.Я. Солохи присутні дізналися, що з понад 128 тисяч гектарів площі району сільгоспугіддя складають 69,7 тисячі га. Сільгосппідприємства з кожним роком пожвавлюють культуротехнічні роботи – зокрема, корчують ліс-самосійку і ліквідовують чагарники. Цього сезону до сільгоспобігу було додатково залучено майже три тисячі гектарів грунту. Результативно в цьому напрямку спрацювали в псп «Турчанка», «Яна Плюс», свк «Райдуга», СТОВ «Щорссільгоспсервіс», ТОВ «Щорсагроімпульс».
Відповідні органи контролюють стан родючості грунту. Сільгоспвиробники торік придбали мінеральних добрив на 5,7 млн. грн., а цьогоріч збільшено внесення на гектар до 89 кг діючої речовини. Застосування, серед іншого, вапняково-аміачної селітри може хоча б частково розв’язати проблему кислотності грунтів (яких по району – 84%). Також на поля вивезено 16,6 тис. тонн органіки, що вдвічі більше, ніж торік. Позитивно на родючості відіб’ється приорювання соломи (7100 га) та використання сидератів (1400 га). Збільшення посівних площ під такі попередники як зернобобові на 28% сприяє відтворювальним процесам у землі. Важливий фактор – обробка вже 95% посівних площ за енергозберігаючими технологіями.
Інформацію доповідачки доповнила своїм виступом начальник районного відділу держкомзему В.В. Недвига.
Підсумовуючи роботу колегії, голова райдержадміністрації О.В. Грабовський наголосив на необхідності більш ефективного і раціонального землекористування в районі. Зрештою, від цього залежить і наповнюваність місцевих бюджетів. Також він не міг не згадати про проблему, яка не значилася в порядку денному, але про котру знали всі присутні. Мова – про заборгованість із зарплати перед працівниками бюджетної сфери. (Вона сягнула понад одного місяця). Голова РДА запевнив, що над вирішенням цього питання працює районне та обласне керівництво, у столиці нині з’ясовується можливість виділення Чернігівщині додаткової дотації. Є надія, що ситуація поліпшиться на початку грудня.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий