вторник, 3 декабря 2013 г.

Оборудки на міському кладовищі?

Вже не перший рік поміж щорсівчан точаться жваві розмови стосовно незадовільного стану справ на міському кладовищі. Воно й зрозуміло, адже мало в кого з наших земляків там не поховані рідні, друзі або знайомі. Саме це і спонукало мене, як міського голову, поінформувати громаду щодо цієї проблеми.


На початку варто торкнутися теми статусу кладовища, яке відкрили понад сорок років тому. В новітні часи його спочатку обслуговувало ЗАТ «Комунальник», але у червні 2000 року рішенням міськвиконкому цей об’єкт було передано до відання райсількомунгоспу, який зобов’язали створити бюро ритуальних послуг (після отримання від комунальної служби відповідної документації). У 2009 році функціонування міського кладовища стало предметом уваги територіального відділення антимонопольного комітету України, який встановив, що міськрада своєю бездіяльністю порушила законодавство, не створивши ритуальної служби для поховання громадян. Реагуючи на це, міськрада у лютому 2010 року вирішила тимчасово надати статус ритуальної служби як спеціалізованого підприємства «Райсількомунгоспу». Станом на даний час діє договір між міськрадою та «Райсількомунгоспом» про надання послуг з утримання кладовища. Торік це підприємство отримало з міського бюджету більше тридцяти тисяч гривень. На нинішній рік заплановано 25 тисяч. Але скажемо чесно та відверто, що послуги з утримання кладовища виконуються не належним чином. Від людей доводилося чути цілком справедливі нарікання. Сміття з території вивозилося не завжди регулярно, взимку дорогу туди чистили рідко. До того ж пішов поголос про відверту торгівлю місцями під могили. Там з’явився самозваний «директор кладовища» (такої посади в штаті насправді не було), котрий взявся вирішувати дуже широке коло питань, зокрема - хто з небіжчиків за життя був «заслуженою людиною», а хто - звичайною. І визначав усе ділянкою, де дозволяв копати могилу. Зговірливі родичі покійного могли розраховувати на «престижне» місце, ближче до входу на цвинтар, а інші - десь ближче до околиці. Цинізм і зухвалість «директора» викликала у громадян цілком зрозуміле обурення. Більше того, довелося почути, ніби цей «діяч» дере чималі гроші тому, що ділиться з правоохоронцями та посадовцями міськради. Напевно, такою брехнею він намагався прикрити свої оборудки. Нещодавно я дізнався про все у подробицях і вирішив розв’язати проблему швидко і радикально. Договір про обслуговування кладовища «Райсількомунгоспом» з наступного року продовжено не буде. Усі, хто паразитував на горі людей, віднині там більше не з’являтимуться. На кладовищі порядкуватиме міська житлово-експлуатаційна дільниця. Підприємство буде працювати згідно з розробленим міськвиконкомом і оприлюдненим положенням про роботу кладовища.
Звертаюся до шановних земляків із закликом виявити громадянську свідомість і не залишати без реакції будь-які протиправні прояви. З несправедливістю треба боротися! Якщо хтось заплатив комусь гроші за «престижне поховання» - прийдіть до мене і повідомте. Також прошу завважити на майбутнє: єдиною відповіддю на пропозицію оплатити місце під могилу повинно стати звернення до мене особисто. А я вже подбаю, щоб здирники отримали по заслузі. Незабаром міськрада оприлюднить правила роботи кладовища. І вони стосуватимуться всіх без винятку.
Роман ЗУБ, міський голова

Комментариев нет:

Отправить комментарий