вторник, 3 декабря 2013 г.

Медицина потребує захисту і підтримки

Медицина сьогодні потребує чи не найбільшої уваги і підтримки з боку держави. Президент України Віктор Янукович у своїх програмах та соціальних ініціативах особливу увагу приділяє саме медицині, особливо закладам первинної медико-санітарної допомоги: фельдшерсько-акушерським пунктам, лікарським амбулаторіям, районним лікарням.
Підтримка медичної галузі є також пріоритетним завданням народного депутата України Ігоря Рибакова. Нещодавно він побував на Городнянщині і вручив медичним установам міні-аптеки з необхідним набором ліків для надання невідкладної допомоги. «Завдання з покращення медичного обслуговування населення непросте, адже за останні роки багато втрачено, — наголосив Ігор Рибаков. — Україна знаходиться тільки на початку шляху. Адже потрібно заново відбудувати систему надання ефективної медичної допомоги. Тому зі свого боку я роблю усе можливе, аби допомогти у даний складний час». Про сьогоднішню медицину, реформування галузі і перспективи в інтерв’ю з заступником головного лікаря Щорської ЦРЛ Раїсою Кодинець.
— Які найбільш гострі проблеми переживає сьогодні Щорська центральна районна лікарня?
— Такі ж, як по всій Україні. У нас катастрофічно не вистачає лікарів і медикаментів. Але ми робимо усе можливе, аби люди отримували кваліфіковану медичну допомогу у повному обсязі. У нас не підвищилася захворюваність, ми не маємо скарг. Також ми постійно відчуваємо нестачу коштів на усі наші потреби. Працювати у таких умовах непросто, але ми робимо усе можливе, щоб наші пацієнти не були заручниками ситуації. Також ми віримо, що поступово ситуація змінюватиметься на краще.
— Наскільки медична реформа може наблизити покращення?
— Ми вже приступили до процесу реорганізації. Хочу одразу наголосити, що він ні в якому разі не передбачає закриття медичних закладів. Люди, як і раніше отримуватимуть належну допомогу. Як і раніше працюватимуть вузькопрофільні спеціалісти, педіатри та терапевти. Зміниться сама структура галузі. Мені прикро, що деякі люди невірно тлумачать медичну реформу і реорганізацію, і налаштовують людей на негатив. 18 червня у нас сталася, на мою думку, історична подія — створено центр первинної медико-санітарної допомоги. Це нова структура, яка матиме свою матеріально-технічну базу. Відтепер у нас існуватиме два заклади: Центр і районна лікарня. Згідно з законодавчою базою, ФАП не може існувати у тих селах, де населення менше 250 чоловік. В нашому районі таких п’ять, адже у нас здебільшого хуторна система. Процес реорганізації означає приєднання їх до ФАПів інших населених пунктів. У такі села приїжджатиме лікар і буде обслуговувати фельдшер. Люди не залишаться без медичної допомоги.
— Нещодавно і ваша лікарня і усі ФАПпи та амбулаторії отримали міні-аптеки від народного депутата України Ігоря Рибакова. Наскільки суттєва така його підтримка медичної галузі району?
— Наш депутат Рибаков Ігор Олександрович вже два роки поспіль надає нам суттєву допомогу. Ми неодноразово отримували від нього ліки для надання допомоги при невідкладних станах. Цих ліків нам вистачить на кілька місяців. За це йому дуже велика подяка і від медиків, і від усього населення. Адже далеко не кожен може дозволити собі купувати ліки, особливо дороговартісні, а у наборах, які передав нам наш депутат, є чимало й таких. Він забезпечує нас не тільки ліками, а й необхідним обладнанням. У відкритий після ремонту Єлінський ФАП, Ігор Олександрович придбав сучасний тонометр, глюкометр для вимірювання рівня цукру в крові, а також ультразвуковий апарат для лікування суглобів. Це дуже значна допомога, оскільки наші пацієнти переважно старенькі люди, і у них болять ноги, руки, спина — тому апарат дуже доречний. Не обходить своєю увагою наш депутат і дитяче відділення. Купив апарат у фізкабінет, дарував ковдри, килими, холодильник. Також купував інгалятори для ФАПів, велосипеди для фельдшерів. Ігор Рибаков профінансував грейдерування доріг у селах, фінансує благодійний автобусний маршрут, на якому люди можуть безкоштовно дістатися до райцентру. Це прояв турботи про людей, адже у більшості наших пацієнтів навіть немає коштів, щоб заплатити за квиток і приїхати на обстеження. Тепер це стало можливим.
— Тобто Ігор Рибаков виконує взяті зобов’язання щодо підтримки медицини?
— Звісно виконує. Ми його підтримку відчуваємо постійно і пишаємося, що саме Ігор Рибаков є нашим депутатом. Ми будемо допомагати йому й надалі втілювати в життя усі його задуми та ініціативи. Не тільки медики, а й жителі району відчувають його допомогу і постійне піклування. Таким і повинен бути справжній депутат.
— Дякую за спілкування.
Розмову вела Ю.Коротка

Комментариев нет:

Отправить комментарий