пятница, 20 декабря 2013 г.

Рік праці в нових умовах

Професійне свято – це щоразу нагода підбити певний підсумок роботи, згадати основні віхи діяльності, назвати імена тих, ким гордяться колеги і керівництво. Розмова нашого кореспондента із начальником районного відділу УМВС А.В. ЗЕЛЯКОМ розпочалася із того, чим жив останній рік особовий склад міліцейського підрозділу.


– Із 20 листопада минулого року вступив у дію новий кримінальний процесуальний кодекс України. Практика показала, що цей документ значно розширив права досудового слідства у справі забезпечення прав і свобод потерпілого. І водночас додав роботи правоохоронцям. Але й результат не забарився – протягом року підрозділом було розкрито шість резонанских кримінальних проваджень: згвалтування неповнолітньої, незаконне заволодіння автомобілем, документування групи наркозбувальників із трьох осіб, розкриття серії крадіжок мототранспорту, встановлення особи грабіжника та недавнє викрадення сейфу з одного з офісів. З незаконного обігу зброї вилучено близько 70 набоїв різного калібру, два обрізи, три одиниці саморобної та чотири одиниці холодної зброї. Як результат профілактичної роботи серед раніше судимих та схильних до правопорушень – на території району не допущено скоєння жодного вбивства та завдання тяжких тілесних ушкоджень, розбійних нападів і ДТП зі смертельними наслідками.
– Які злочини найчастіше трапляються на території району?
- Крадіжки. З початку року їх уже скоєно 75, але 12 ще не вдалося розкрити. Можна говорити про серійність крадіжок скутерів – з 1 вересня їх викрадено 3 в осіб, які на той момент тимчасово були вдома відсутні. Або з липня було зафіксовано кілька крадіжок пального із баків автівок, які стояли на вулиці. Адже в такому разі є вільний доступ до паливних баків. Таким чином із фури невідомі поцупили 500 л дизпалива, з інших машин – менше. Було розкрито дві злочинні групи, їх учасників притягнуто до кримінальної відповідальності. Лише після цього злочини даної категорії припинилися.
- Успіх будь-якої справи вирішують люди. Андрію Вікторовичу, що можете сказати про кадровий потенціал?
- У нинішньому році наш колектив поповнили сім випускників вищих навчальних закладів. Ще недавно райвідділ потерпав від частих змін керівників, що також не могло не позначитися на плинності кадрів. У нас мало було місцевих працівників, що також впливало на якість роботи. Коли колектив сталий – є спадковість, передавання досвіду. Пріоритетом у кадровій політиці залишається підбір кадрів із місцевої молоді. Приємно говорити, що наш підрозділ майже укомплектований якісними кадрами. До нас приходить молодь із вищою освітою, ми направляємо на курси й до нас повертаються підготовлені спеціалісти. Про їх фаховість свідчить те, що за рік, котрий закінчується, підрозділом направлено близько 140 кримінальних проваджень, за якими не було жодного виправдувального вироку. Це – висока оцінка роботи як прокуратури, так і райвідділу міліції. Із молодих співробітників хочу згадати слідчого Б.Ю. Гордійка, співробітників служби по боротьбі з економічною злочинністю В.С. Кравченка та кримінальної міліції у справах дітей Н.Я. Лисенко, дільничних інспекторів Д.С. Лисенка та Р.П. Семенка. Усі вони швидко влилися в колектив і заробили собі авторитет. Стабільно працює дозвільна система, очолювана Д.С.Підлісним. Якісно поліпшилася робота карного розшуку на чолі з І.В. Коноваленком. У зв’язку зі вступом у дію нового кримінального процесуального кодексу значно ускладнилася робота по апробації нових методів розслідування. Але перший заступник начальника РВ УМВС, начальник слідства Р.Г. Клименко зумів правильно налагодити діяльність свого підрозділу.
- І все ж, якщо коротко підсумувати роботу райвідділу міліції, Ви задоволені нею?
- Загалом я задоволений, хоча на сьогодні проблем залишається багато. Складність полягає у тому, що 2013 рік був першим роком роботи в умовах нового кримінального процесуального кодексу. Втім, можна говорити, що ми справилися із нововведенням і за підсумками роботи за одинадцять місяців увійшли до п`ятірки кращих райвідділів УМВС області. Теорію успішно поєднували з практикою, складали заліки, впроваджували у життя новий кримінальний процесуальний кодекс. Сподіваємося, що наступний рік буде легшим, адже напрацьована схема співробітництва з прокуратурою та судом має свій позитивний досвід.
- Дякую за розмову.
Інтерв’ю взяла Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий