пятница, 20 декабря 2013 г.

ВСЕНАРОДНА ШАНА І ПОВАГА

14 грудня не випадково обране Днем вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС: саме цього дня було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС. Він став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції. Спочатку ліквідатори почали відзначати цей день неофіційно, а з 2006 року ця дата була затверджена указом Президента як день вшанування людей, які ціною свого здоров’я і життя змогли здолати страшну трагедію двадцятого століття, котра сталася 26 квітня 1986 року.
Щозими цього дня за традицією ліквідатори збираються у залі засідань райради на зустріч із керівниками нашого краю. Ось і цього разу, відкриваючи зібрання, голова райдержадміністрації О.В. Грабовський сказав:
– Це непроста тема, але на Щорсівщині є багато небайдужих людей, які з розумінням ставляться до проблем чорнобильців. На жаль, і досі не на всі запитання є готові відповіді, але подібне спілкування допоможе нам знайти шляхи їх вирішення.


І дійсно, у ліквідаторів накопичилося чимало запитань відносно пільг, пенсійного забезпечення, лікування, якості обслуговування аптеками тощо. Першою слово взяла начальник управління праці та соціального забезпечення О.В. Запорожець. Діяльність управління регламентується законодавством. На жаль, деякі проблеми не вирішуються з 1986 року. Із державного бюджету цьогоріч на компенсації ліквідаторам нараховано майже 0,5 млн. грн. Існує незначна заборгованість по виплатах на харчування, яку передбачається найближчим часом ліквідувати. Є проблема із оздоровленням – цьогоріч на санаторно-курортному лікуванні побувало лише 6 дітей і 7 дорослих. З суб’єктивних причин зменшилася кількість людей, що звертаються до аптеки, за якою закріплені ліквідатори.
Начальник управління Пенсійного фонду України в Щорському районі М.С. Шидловська поінформувала присутніх про збільшення з 1 грудня розміру пенсій. Величезною залишається заборгованість перед чорнобильцями, яким через суд встановили розміри пенсій. Нині, за словами Марії Семенівни, поставлені більш жорсткі вимоги до подання документів на оформлення пенсії для виходу на заслужений відпочинок у 50 років. Головне – в пакеті документів необхідно мати довідку про виїзди в 30-кілометрову зону.
– За 11 місяців, – звернувся до ліквідаторів заступник головного лікаря ЦРЛ М.В. Куценко, - ваша чисельність у районі зменшилася на 4 особи. Вас усе менше, а проблеми залишаються ті ж. Із 216 26 чоловік проліковано у стаціонарі. Найбільше у чорнобильців страждає система кровообігу та центральна нервова система. Раніше було простіше вам і нам: ліки надходили централізовано. Зараз цю справу «забюрократили».
Нинішнього року вперше із районного бюджету було виділено 10 тис. грн. на лікування ліквідаторів у стаціонарі. Хворі люди оцінили відчутну допомогу й турботу про них.
Проблемами учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС переймався і голова районної ради І.Г. Орда.
Очільники району виконали приємну місію. Почесну грамоту обласної ради було вручено ліквідатору М.К. Аніщенку. Почесні грамоти райдержадміністрації - Ю.П. Кизименку та районної ради - В.Г. Лащенку. Присутніх привітав заступник міського голови О.В. Ясенчук і вручив грамоти міськради В.І. Сухобоку та Г.М. Підгорному. Із побажаннями здоров’я та добра до чорнобильців звернувся голова районної організації Українського фонду допомоги інвалідам Чорнобиля М.Д. Волокушин.
Чорнобильці отримали відповіді на численні запитання.
Учасники зібрання поклали квіти до Пам’ятного знаку чорнобильцям і сфотографувалися на згадку.
Фото Валентини ВОЛОКУШИНОЇ

Комментариев нет:

Отправить комментарий