пятница, 13 декабря 2013 г.

церковний календар

13 грудня – Андрія Первозванного
Апостола Андрія назвали Первозванним тому, що він першим став учнем Іісуса Христа.
Спочатку він був учнем Іоанна, Предтечі й Хрестителя Христового. Св. Андрій був одним із близьких учнів Христових. Коли зійшов Св. Дух, він проповідував у Ієрусалимі й був на ієрусалимському соборі. Потім св. Андрій тричі подорожував Європою та Азією, скрізь насаджуючи вчення Христове і здійснюючи багато чудес. Проповідуючи південним помор’ям Тавриди, св. Андрій дістався міста Херсонеса, багатьох привернувши до Христового вчення. Потім попрямував вгору Дніпром до гір київських. Тут, на горах поставив хрест, благословив їх і сказав такі пророчі слова: «На цих горах засяє благодать Божа, і місто велике буде створене тут, і церков багато спорудить Господь у ньому». Коли апостол прибув із Візантії до міста Патри, то багатьох мешканців привернув до Христа, серед яких були дружина та брат губернатора Егеата. Той розгнівався на святого і посадив його в каземати. Апостол сотворив хресне знамення і двері в’язниці відкрилися. Наступного дня Егеат наказав розіп’яти св. Андрія, але не прибиваючи до хреста, а прив’язавши, аби завдати йому більше мук. Чотири доби він висів на хресті і все повчав народ. Друзі та учні апостола хотіли зняти його з хреста, але він просив не знімати, так і помер. Згодом мощі св. апостола Андрія були перенесені до Константинополя в храм святих апостолів. У1208 р. хрестоносці перенесли їх до Італії.

СВЯТИТЕЛЬ МИКОЛАЙ
19 грудня у Щорсі - храмове свято
Святитель Миколай жив у четвертому столітті і був архієпископом у Малій Азії в Лікійському місті Мирах. Ще в юних літах його віддали в служіння Богу під керівництвом свого дядька, єпископа патарського. Дядько возвів його в сан священика. По смерті батьків Миколай роздав усі свої статки бідним, таємно допоміг донькам збанкрутілого містянина. А коли оселився в монастирі в Палестині, вночі, стоячи на молитві, почув глос: «Миколай, піди на всенародний подвиг, якщо хочеш отримати від Мене вінець». Тут він зрозумів, що Господь вимагає від нього не монашого служіння.
І вирушив до Мири. У цей час там обирали нового єпископа й, не знаючи, кого обрати, просили Бога вказати на достойного. Одному із єпископів уві сні було сказано, що перший, хто увійде до храму із іменем Миколай, і є Божий обранець. Ним виявився Миколай, який, ставши єпископом, присвятив свої труди на благо пастви: усіх приймав з батьківською любов’ю, вислуховував прохання і скарги і твердо захищав тих, кого невинно переслідували. Святитель Миколай помер у глибокій старості, мощі його були покладені в соборній Мирській церкві. Здійснивши багато див за життя, він продовжував здійснювати їх і після смерті, особливо біля раки зі своїми мощами. Ім’я його стало відомим усій Церкві, і його назвали Чудотворцем. 19 грудня відзначається пам’ять святителя Миколая.
У Свято-Миколаївському Всецариці храмі вам запропонують церковний календар на 2014 рік, з якого православні миряни дізнаються про основні свята, пости та дні особливого поминання померлих.
Отець Павло, благочинний церков Щорського району.

Комментариев нет:

Отправить комментарий