вторник, 3 декабря 2013 г.

На порозі великих змін

З нагоди професійного свята пропонуємо читачам «Променя» інтерв’ю з прокурором району Сергієм Клименком.

- Сергію Володимировичу, які новації чекають на прокуратуру вже у найближчій перспективі?
- Першими кроками на шляху до визначення нового правового статусу прокуратури стало прийняття Кримінального процесуального кодексу, який з набуттям законної сили рік тому, докорінно змінив загальні засади побудови кримінального процесу та, насамперед, місце прокурора в кримінальному провадженні. З прийняттям КПК у вітчизняному кримінальному законодавстві, вперше серед країн колишнього Радянського союзу, утворено автоматизовану електронну базу даних – єдиний реєстр досудових розслідувань (ЄРДР), який забезпечує збір, зберігання, обробку і захист інформації про вчинені кримінальні правопорушення.
Указом Президента України про рішення Ради національної безпеки і оборони України передбачено реформування Вищої ради юстиції, статусу суддів, прокуратури. На теперішній час розроблений проект нового Закону «Про прокуратуру» (й ухвалений Верховною Радою в першому читанні), який передбачає низку змін в правовому статусі органів прокуратури.
Новація в запровадженні прокурорського самоврядування в Україні, яке здійснюється через Всеукраїнську конференцію працівників прокуратури та Раду прокурорів України. Введений інститут кваліфікаційно-дисциплінарних комісій прокурорів, що є колегіальними органами, на яких покладено обов’язок визначення рівня фахової підготовки осіб, які виявили намір зайняти посаду прокурора, вирішення питання щодо дисциплінарної відповідальності, переведення та звільнення прокурорів з посади. Систему прокуратури складатимуть: Генеральна прокуратура України; регіональні прокуратури; місцеві прокуратури. Передбачається ліквідація спецпрокуратур - розформування воєнних, екологічних, транспортних прокуратур.
Законом залишені незмінними 4 основні функції прокуратури: підтримання державного обвинувачення в суді; представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом; нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
- Яким чином реалізуються ці повноваження у повсякденній діяльності?
- Прокуратура України є державним органом, що становить єдину систему, яка здійснює встановлені Конституцією України функції з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави. Відповідно до вимог Закону «Про звернення громадян» прокуратурою району здійснюється постійний прийом громадян, у поточному році розглянуто 65 звернень. Вживаються постійні систематичні заходи щодо протидії злочинності і корупції, зокрема, із представників правоохоронних органів району створено постійно діючу робочу групу з цих питань, проведено 2 координаційні та 3 міжвідомчі наради. Обговорювалися питання про стан додержання законодавства щодо захисту прав дітей, стан виконання судових рішень, ухвалених на користь соціально незахищених категорій громадян, стан додержання законів при застосуванні заходів примусового характеру, пов`язаних з особистим обмеженням свободи громадян. Здійснюється процесуальне керівництво у більш ніж 70 кримінальних провадженнях, які перебувають на стадії досудового розслідування. За результатами проведених прокуратурою перевірок виявлено та направлено до суду матеріали за 2 фактами вчинення адміністративного корупційного правопорушення, розпочато 2 кримінальних провадження, які направлено до суду з обвинувальними актами. На усунення порушень законодавства внесено 73 подання, за результатами їх розгляду притягнуто до дисциплінарної відповідальності 53 посадових осіб органів державної влади та контролю. Відшкодовапно 70 тис грн. Крім того до суду пред’явлено 11 позовних заяв на суму 270 тис. грн. І це лише незначна частина проведеної роботи.
- До речі, до чого нині зводяться слідчі функції прокуратури і який вигляд вони матимуть у майбутньому?
- Проект закону не передбачає в органах прокуратури слідства, але згідно прикінцевих положень проекту до дня початку діяльності Державного бюро розслідувань України, але не пізніше пяти років після набрання чинності КПК України слідчі органи прокуратури здійснюють досудове розслідування у визначеному КПК України порядку. Так, чинним КПК України, введений новий орган досудового розслідування «Державне бюро розслідувань», на слідчих якого покладаються функції розслідування кримінальних правопорушень, вчинених службовими особами, які займають особливо відповідальне становище відповідно до ч.1 ст. 9 Закону України "Про державну службу", особами, посади яких віднесено до 1-3 категорій посад, суддями та працівниками правоохоронних органів. Але одночасно із створенням даного інституту, ліквідується інший, а саме слідчі органів прокуратури, які забезпечували здійснення відповідних функцій раніше. Частиною першою перехідних положень КПК України передбачений обов’язок здійснення функцій досудового розслідування державного бюро розслідувань, слідчими органів прокуратури.
- З’явилася інформація, що невдовзі районна прокуратура працюватиме за новою адресою…
- У перспективі передбачається, але наразі говорити про це ще передчасно.
- Що б Ви хотіли побажати своїм колегам з нагоди професійного свята?
- Реформування прокуратури обґрунтоване вимогами сьогодення та передбачає побудову тієї моделі, яка відповідає сучасному етапу розвитку держави. День прокуратури України є свідченням поваги до стражів права та порядку, до людей, професійний обов’язок яких сприяти утвердженню в Україні верховенства закону. Хотів би привітати всіх працівників та ветеранів прокуратури зі святом, побажати їм успіхів, професійних здобутків, міцного здоров’я, щастя та добробуту.
- Дякую за розмову.

Інтерв’ю взяв
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий