пятница, 6 декабря 2013 г.

Невідомі могили


Все далі у минуле відходять роки Великої Вітчизняної війни, але пам’ять про цей героїчний період історії нашої країни не згасає. Важливою складовою у збереженні національної пам’яті та патріотичному вихованні є продовження науково-дослідної, історико-краєзнавчої, пошукової роботи із встановлення імен загиблих і зниклих безвісти у роки війни, а також збереження та відновлення пам’ятників, меморіалів, обелісків.
В процесі дослідження території Єлінського лісу було виявлено могили, які можуть мати відношення до Великої Вітчизняної війни, вірніше, до періоду окупації та партизанського руху. Ці могили розташовані за два кілометри від партизанського табору «Лісоград» та за 200 метрів від дороги, що зв’язує «Лісоград» з трасою. Мешканці навколишніх сіл називають цю дорогу «Гутенський шлях». Під час огляду було виявлено невеликі могильні насипи, біля яких зруйновані часом фрагменти дерев’яних хрестів. Крім встановлених, хрести були вирізані і на деревах, що ростуть поруч. (Одне з таких дерев на момент виявлення всохло і впало, тож частина з хрестом була вирізана дослідниками для більш детального обстеження. Це обстеження показало, що перший хрест вирізали, коли дереву було 10 -15 років - цей час припадає на період окупації нашого району. А дерев’яні хрести і хрести, які були вирізані на деревах пізніше, свідчать про те, що за цими могилами після війни певний час доглядали.)
Через газету ми звертаємось до всіх, хто знає про поховання періоду війни в цьому лісі. Будемо дуже вдячні за будь-яку інформацію стосовно цих могил. Сподіваюсь, що з вашою допомогою ми зможемо з’ясувати обставини виникнення поховання та встановити прізвища похованих. Тож колектив ММК «Лісоград» просить всіх, хто може щось повідомити, звертатись до музею за телефонами: міський 4-51-32; мобільний (097)8070319, або безпосередньо до редакції газети.
Можливо, залишились люди, які після війни ставили дерев’яні хрести та періодично вирізали хрести на деревах. Будь, ласка, відгукніться. Не дамо забути новим поколінням, хто і якою ціною переміг у страшній війні, чиїми нащадками ми є, чим і ким ми повинні пишатися, про кого пам’ятати.
Д.ДРОЗД,
молодший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім.В.В.Тарновського, ММК партизанської слави «Лісоград»




Комментариев нет:

Отправить комментарий