вторник, 10 декабря 2013 г.

Голова районної ради Іван ОРДА: «Місцеве самоврядування – невід’ємна частина державного устрою»

Серед визначних дат вітчизняної історії День місцевого самоврядування посідає особливе місце, адже саме цей інститут влади уособлює самостійність, незалежність держави і демократичний шлях розвитку України. Місцеве самоврядування складає невід’ємну частину державного устрою, відіграє важливу роль у повсякденному житті громадян, гуртуванні людей, незалежно від їхнього віку, поглядів та уподобань.
Саме органам місцевого самоврядування уготована висока честь і відповідальна місія об’єднувати громадян різного віку, політичних уподобань у спільному прагненні зробити нашу країну щасливою і багатою. День місцевого самоврядування - це подія, що не лише яскраво підтверджує активну участь широких мас населення в управлінні державою, високу роль самоврядності як демократичної, масової форми управління в суспільстві, а й возвеличує чесну й самовіддану працю сільських, селищних, міських голів, депутатів і працівників виконавчих апаратів місцевих рад. Сьогодні місцеве самоврядування стало основою народовладдя, одним з головних чинників розвитку громадянського суспільства, дійовим інструментом вирішення не лише регіональних, а й загальнодержавних завдань. Сьогодні, після численних трансформацій, місцеве самоврядування в Україні, як і в усьому світі, розглядається як єдино можлива і найбільш раціональна форма влади на місцях, як базис, що визначає усю суспільну надбудову. Про те, як у поточному році спрацювала районна рада, які пріоритетні питання вирішувала - читайте далі у тезах мого звіту.

Відповідно до п.17 ч.6 ст.55 Закону „Про місцеве самоврядування в Україні” голова звітує перед районною радою про свою діяльність не менше одного разу на рік. Упродовж звітного періоду відбулося 5 сесій районної ради, на яких ухвалено 124 рішення, в тому числі - 17 районних Програм. За 10 місяців поточного року проведено 3 сесії районної ради, ухвалено 87 рішень, із них: 16 стосувалися бюджету та соціально-економічного розвитку; 37– районної комунальної власності; 12 – законності та правопорядку; 11 – соціального захисту та гуманітарної сфери. Головна увага приділялася розробці і контролю виконання галузевих програм розвитку району та наповненню районного та інших місцевих бюджетів.
Найбільш ефективно в звітному періоді діяли: Програма економічного і соціального розвитку району на 2013 рік, Програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім». Для співфінансування пільгових кредитів заплановано на 2013 рік 15 тис.грн. з районного бюджету.
В рамках реалізації районної Програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2013-2014 роки на часткове відшкодування транспортних витрат підприємцям, які здійснюють виїзне торгівельне обслуговування віддалених та малонаселених пунктів, в цьому році з районного бюджету використано 15 тис. грн.
У районі потребують підвозу 62 вчителі. В рамках «Програми забезпечення педагогічних працівників сільської місцевості безкоштовним підвезенням до місця роботи і додому» для 45 педагогів організовано підвіз шкільними автобусами, 17- транспортом перевізників.
Продовжується реалізація проектів за Програмою ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», яка діє з 2008 року. За звітний період використано 100 тис.грн. з районного бюджету на співфінасування 4 проектів.
Галузеві Програми - це дієві кроки до вирішення завдань, які стоять перед районною владою. Протягом звітного періоду відбулося чотири засідання президії районної ради. Діяльність цього дорадчого органу була спрямована на забезпечення ефективної сесійної роботи, вироблення узгоджених пропозицій щодо питань, які викликали зауваження. Практика показала, що левова частка роботи з розгляду питань відбувається на засіданнях постійних комісій, які діють згідно загальних планів роботи ради, Положення про постійні комісії районної ради та інших нормативних актів. Засідання всіх п’яти постійних комісій проводяться відкрито і гласно.
Протягом звітного періоду комісіями проведено 14 робочих засідань, на яких розглянуто більше 90 різноманітних питань порядку денного. Постійна комісія з питань бюджету та соціально-економічного розвитку району, яку очолює депутат Тарасюк В. В., займала активну позицію у процесах формування та виконання районного бюджету, аналізувала щоквартальне його виконання. Було проведено 5 засідань постійної комісії, розглянуто 31 питання. За звітний період комісією підготовлено 42 висновки стосовно перерозподілу видатків районного бюджету для забезпечення належного фінансування закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, культури, фізичної культури та спорту та один експертний висновок до проекту регуляторного акта районної ради. При розгляді питань щодо використання коштів районного бюджету пріоритетними напрямами є фінансування соціальних потреб громадян. За кошти районного бюджету ведеться послідовна робота з виготовлення проектно-кошторисної документації по реконструкції, ремонту та будівництву об’єктів соціального значення. На зазначені цілі були здійснені видатки на загальну суму 139,7 тис.грн.Видатки на соціальний захист за 9 місяців 2013 року склали 22,1 млн.грн. при річному уточненому плані 31,2 млн.грн. Виконання становить 70,8%. За 9 місяців п.р. надійшло 228,5 тис.грн. субвенції державного бюджету на поточний ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності. Постійна комісія з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів (голова Ігнатенко А. П.) зосереджувала свою увагу на розгляді профільних питань, на 2-х засіданнях їх розглянуто 10.
Були заслухані інформації про хід виконання Програм «Про поводження з побутовими відходами», «Про затвердження тимчасового порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників за межами населених пунктів на території Щорського району», «Про виконання та охорону земель Щорського району Чернігівської області на 2011 – 2020 роки». Також затверджена цільова Програма розвитку водного господарства Щорського району на період до 2021 року.
Постійна комісія з питань законності, регламенту і депутатської діяльності, яку очолює депутат Приходько В.В., на 2-х засіданнях розглянула 15 питань, які стосувалися попередження правопорушень, здійснення профілактичних заходів, забезпечення взаємодії з правоохоронними органами. Комісія відслідковувала зміни до чинного законодавства, розглядала можливі варіанти поправок до рішень ради, вносила зміни у зв’язку з визнанням повноважень депутатів районної ради.
Продуктивно працювала постійна комісія з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності (голова Павленко Г.В.). Було проведено 4 засідання, розглянуто 60 питань. Головним пріоритетом в діяльності цієї комісії залишається вдосконалення управління спільною власністю територіальних громад та забезпечення стабільної роботи комунальних підприємств районної ради. На території району розташовані 66 об’єктів комунальної власності, функціонують 2 комунальні підприємства та 1 комунальна організація. Укладено і діє 48 договорів оренди. Від здачі в оренду комунального майна за 9 місяців 2013 року надійшло 210 тис. грн., що значно більше, ніж за відповідний період минулого року.
Позитивні напрацювання мала комісія з питань гуманітарної сфери, соціального захисту населення, сім’ї та молоді (голова Желій В. Г.). За звітний період було проведено 5 засідань, розглянуто 34 питання. Серед важливих напрямків роботи комісії – контроль виконання програм, які стосуються охорони здоров’я, освітньої галузі, робота органів виконавчої влади щодо подолання дитячої безпритульності і бездоглядності, профілактика негативних проявів серед молоді та формування здорового способу життя. Не залишається поза увагою депутатів, постійних комісій районної ради і таке важливе питання, як літнє оздоровлення дітей. На виконання заходів «Програми оздоровлення та відпочинку дітей Щорського району на 2011-2015 роки» були вжиті необхідні заходи по своєчасному відкриттю та створенню належних умов для функціонування дитячих оздоровчих закладів, зміцнення їх матеріально-технічної бази, організовано своєчасне проведення медичних оглядів їх працівників. В літній період на території Щорського району працювало 8 пришкільних таборів на базі загальноосвітніх шкіл та 2 пришкільні табори з організацією якісного гарячого харчування, змістовною виховною роботою. Відпочинком було охоплено 596 дітей. Увесь звітній період злагоджена команда депутатів районної ради разом із районною державною адміністрацією у своїй діяльності керувалася основним критерієм – спрямуванням зусиль на розвиток району та підвищення стандартів життя його мешканців. Над реалізацією цієї мети працюють депутати, які є професіоналами своєї справи. Відділ освіти очолює депутат районної ради із фракції Партії регіонів Біба А. М. Для задоволення освітніх потреб населення в районі функціонує 21 загальноосвітня школа. На виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Федоровича Януковича, спрямованих на захист дітей, у частині створення умов для рівного доступу громадян до дошкільної освіти та вжиття заходів щодо збереження та розширення мережі дошкільних навчальних закладів, Президентської програми «Діти - майбутнє України», з метою виконання програми розвитку дошкільної освіти та вирішення питання щодо влаштування дітей до дитячих садків 17 жовтня 2013 року було відкрито одну додаткову дошкільну групу в Новоборовицькому дошкільному навчальному закладі на базі Новоборовицької ЗОШ І-ІІІ ст. Хочу відмітити активну позицію при проведенні ремонтних робіт в цьому закладі депутатів районної ради Кирилюка О.І., Аніщенка С.М. та Логвиненка О.О. До кінця року заплановано відкриття дошкільного навчального закладу в с. Кучинівка. Зазначу: ініціатива щодо будівництва дитячого садка виходила від голови сільської ради та її депутатів. Громада знайшла спонсорську підтримку в італійських меценатів. Значна частина робіт виконана і профінансована на суму 370 тис.грн. Завершення робіт буде здійснено за рахунок сільського, районного, обласного та державного бюджетів. Ці два приклади говорять про роль і можливості депутатів та їх виборців.
Медичну допомогу мешканцям Щорського району надає Щорська ЦРЛ, головним лікарем якої є депутат районної ради від фракції Партії регіонів Тарасюк В.В. До її складу входить п’ять сільських лікарських амбулаторій (з них 2 – сімейного типу), 29 фельдшерських та фельдшерсько-акушерських пунктів. Останніми роками проведена реорганізація ліжкового фонду лікувально-профілактичних закладів району. За рахунок коштів державного бюджету в п.р. завершено ремонт дитячого відділення (178,5 тис.грн.). До питань, які потребують вирішення в галузі медицини, можна віднести: укомплектування фізичними особами вакантних посад лікарів ЦРЛ та СЛА, вирішення питання щодо забезпечення медичних працівників житлом, оновлення парку санітарного автотранспорту ЦРЛ, підключення Камського ФП до газового опалення, проведення капітального ремонту опалення в Хотуницькому ФП, подальше укомплектування сучасним обладнанням та апаратурою.
Відділ культури та туризму райдержадміністрації очолює Добненко Наталія Михайлівна, депутат міської ради, яка докладає багато зусиль для підтримання на високому рівні культурного життя району та забезпечує функціонування 31 клубної установи, 24 бібліотек, Щорського історичного музею, дитячої музичної школи ім. Н.Г.Рахліна. Роботу закладів культури у 2013 році спрямовано на розвиток дитячої творчості, відзначення 1025 - річчя Хрещення Русі, Дня Незалежності України, Дня партизанської слави та найповнішого задоволення інформаційних, культурно – освітніх, естетичних та дозвільних запитів жителів району. Користувачами Щорської Центральної бібліотечної системи є майже 13 тис. жителів району. За підсумками обласного конкурсу «Краща бібліотека 2012 року» - Кучинівська бібліотека - філія посіла 1 місце серед сільських закладів.
Значну увагу районна рада приділяє роботі депутатів у виборчих округах, де вони беруть участь у пленарних засіданнях сільських рад, вивчають місцеві проблеми та допомагають знайти шляхи їх вирішення. У звітному періоді розглянуто 2 депутатські запити. Вони були направлені на реагування та вжиття заходів у відповідні органи виконавчої влади, відповіді надіслані депутатам. Відповідно до ст. 8 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” в лютому-березні поточного року були проведені загальні збори громадян за місцем їх проживання. Робочі групи очолювали голови районної ради та райдержадміністрації. В роботі зборів громадян взяли участь заступники голів районної ради та райдержадміністрації, керівники та працівники управлінь соціального захисту населення, Пенсійного фонду, відділу земельних ресурсів, районного відділу УМВС України, рада ветеранів, депутати районної, міської та сільських рад. На зборах були присутні 1250 громадян, що на 16,6% більше, ніж у минулому році, виступило 170, було внесено 132 пропозиції. Після їх аналізу і узагальнення, складено заходи по реалізації із 126 пунктів.
Продовжується плідна співпраця із депутатами Верховної Ради Чечетовим Михайлом Васильовичем та Рибаковим Ігорем Олександровичем. Незважаючи на щільний графік, вони неодноразово відвідували наш район, надавали практичну допомогу та суттєву фінансову підтримку. Михайло Чечетов дарував бібліотекам книги, проводив зустріч з призовниками, надавав допомогу при відкритті дошкільної групи в селі Нові Боровичі. За сприяння народного депутата України І.Рибакова за рахунок благодійного фонду «Місія Милосердя» відновлено декілька маршрутів автобусів. Також за його кошти надана допомога на проведення цілого ряду проектів. Посильну допомогу в розчищенні доріг від снігу, забезпеченні селян дровами, проведенні Дня села та іншому надають депутати обласної ради Олександр Веселий та Григорій Божок.
Дієвим громадським органом є Щорська районна Асоціація місцевих рад, де обговорюються проекти різних напрямків, як приклад: проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Пропозиції були надіслані до обласної ради та обласної Асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Чернігівщини». За підтримки Асоціації місцевих рад, у травні команда депутатів місцевих рад вже втретє взяла участь у обласній спартакіаді депутатів всіх рівнів. У листопаді п.р. було проведене виїзне засідання Асоціації з відвідуванням Музею національної архітектури і побуту під відкритим небом в с. Пирогово.
Особливу увагу районна рада приділяла організації роботи з розгляду звернень громадян та забезпечення їх особистого прийому. На сьогодні на контролі депутатів та виконавчого апарату районної ради знаходиться близько 156 рішень та районних галузевих програм. Протягом звітного періоду розглянуто та опрацьовано близько 100 звернень громадян, які отримали відповідні реагування від органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. В поточному році проведено 18 прямих телефонних зв’язків голови та заступника голови районної ради з населенням району. Але варто зазначити, що стара практика особистого прийому громадян в приміщенні районної ради неефективна, на такі прийоми, як правило, приходить не дуже багато громадян. В своїй роботі, я вважаю, більш результативним є здійснення робочих поїздок по району, де є можливість ознайомитися з роботою усіх сфер діяльності на території ради, зустрітися з керівниками, членами трудових колективів, реально оцінити ситуацію та ті проблеми, які ми маємо вирішувати спільно. Важлива ланка в роботі - інформаційна складова. З метою зробити діяльність районної ради більш прозорою та підзвітною для громадян, у відповідності до вимог закону «Про доступ до публічної інформації», на офіційному сайті райдержадміністрації регулярно висвітлюються рішення районної ради та інформація про її діяльність. Працюємо над тим, щоб у наступному році відкрити сайт районної ради.
Також робота районної ради регулярно висвітлювалася на сторінках районної газети „Промінь”. За 9 місяців 2013 року на підтримку засобів масової інформації з районного бюджету було виділено 32,7 тис.грн. при уточненому річному плані 75 тис.грн. (або 43,7%). Що стосується тиражу, то він на 1 листопада складає по передплаті 4184, що на 396 екземплярів менше, ніж у минулому році, продається 200 екземплярів. Щоб допомогти районній газеті, у вас, шановні, ще є час долучитися до кола її читачів.
Важливий напрям у діяльності районної ради - організаційна робота по залученню органів місцевого самоврядування району до активної участі в розробці проектів соціального розвитку територіальних громад. Аналізуючи нашу діяльність, можна зробити висновок, що ми повинні продовжити роботу над нашими вдалими проектами та ініціативами, а позитивні досягнення посилити новими результатами.
Депутати районної ради свою колективну та індивідуальну діяльність повинні спрямовувати в русло вирішення проблем виборців, звітуючи перед ними про свою роботу. Тільки об’єднавши зусилля, на основі взаємної довіри і відповідальності перед людьми, за підтримки територіальних громад району ми забезпечимо вирішення економічних, соціальних, суспільно - політичних та духовних проблем.
Підсумовуючи зазначене, хочу наголосити, що нова доба вимагає нового формату спілкування і формування громадської думки. Нам усім необхідно спрямувати свої зусилля на конструктивну співпрацю. Розумію, що наші досягнення поки що далекі від реальних потреб жителів району. Тому своїм особистим завданням і завданням депутатського корпусу вважаю не тільки збереження позитивної динаміки, але й щоденну роботу над її нарощуванням.

Комментариев нет:

Отправить комментарий