вторник, 10 декабря 2013 г.

Діти, що викликали сльози і захват

У Центрі дитячої та юнацької творчості пройшов неймовірний фестиваль. Він називався «Крок до зірок», а його учасниками були діти з обмеженими можливостями, що відвідують у Центрі клуб «Повір у себе» (він функціонує майже два десятиліття).






- Їх – 20, віком від чотирьох до двадцяти шести років, - розповідає керівник Центру Наталія Скотаренко. – Незалежно від віку, приходять на заняття з батьками. Спілкуються, співають, декламують вірші. До фестивалю готувалися разом з керівником клубу Діаною Данильченко, інсценізацію казки «Рукавичка» готували з мамою одного з наших вихованців – Олександрою Петрик. Усі старалися надзвичайно.
Це відчувалося. Не лише в кожному виступі, практично – в кожній репліці. Не всім дітям вдавалося чисто проговорити свою роль, але їхні старання зворушували до сліз.
Не можна було байдуже споглядати на Зайчика-побігайчика в інвалідній колясці, слухати присвячену мамам пісню. Без перебільшення: ці діти, яким не пощастило народитись здоровими, викликали захват. Те, що більшості їхніх однолітків дається легко, коштувало їм величезних зусиль. Але вони змогли: всупереч власним недугам. Здавалось, деякі навіть забули про них. Нехай не назавжди, а тільки на свято. Воно вийшло справжнім. І тепер, за словами Наталії Скотаренко, проводитиметься щорічно.
Дипломи лауреатів фестивалю отримали усі учасники. Помічник народного депутата Ігоря Рибакова Артур Зінов’єв вручив кожному подарунок, а благодійницька організація «Аратта» - іграшку.
Багато іграшок, різних цікавих поробок діти з клубу «Повір у себе» виготовили самі. З їхніх робіт була сформована ціла виставка. На ній ми познайомились з чарівною 9-річною дівчинкою Дашею Міщенко. Вона розказала, як робила з намистинок новорічну ялинку і про те, що мріє стати лікарем – «щоб вилікувати усіх хворих дітей».
Даша була однією з найактивніших учасниць фестивалю: співала, читала вірші, грала на баяні.
Вона, як і, зокрема, Олександр Петрик, Антон та Настя Шевченки, Настя Бондаренко, Аліна Ляшенко, Рената Логвиненко, Настя і Поліна Стрижак, Іван Мартиненко, Юрій Глінко, як усі-всі учасники фестивалю ще раз довели незаперечну істину про те, якими великим можуть бути можливості навіть маленької людини, якщо їх турботливо і постійно плекати. І якщо цих дітей любити…
Марія ІСАЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий