среда, 30 апреля 2014 г.

Аналіз крові

На жаль, непоодинокими є випадки, коли, здавалося б, у здорової людини виявляють тяжку недугу після проведеного аналізу крові. Причому все виглядає доволі просто: призначили обстеження вагітній жінці або людині, яка прийшла по довідку на придатність до водіння транспортом чи володіння зброєю, а отриманий результат змінив комусь усе подальше життя…

Передовсім, варто торкнутися теми поширеності такої проблеми як ВІЛ-СНІД. За словами лікаря кабінету інфекційних захворювань райполіклініки Л.П. Онищенко, Щорський район за відповідним показником посідає в нашій області друге місце після Прилук. Наразі на обліку перебувають 86 ВІЛ-позитивних людей. Торік померли двоє хворих, у І кварталі нинішнього року – ще стільки ж. Також СНІД спричиняє доволі високу інвалідність. Для вчасного виявлення ВІЛ-інфікованих і протидії поширенню хвороби вживається комплекс заходів, поміж яких дуже важливу роль грає якомога більше охоплення населення здачею крові для проведення аналізів. У разі виявлення інфекції пацієнт отримує рекомендації стосовно подальшого образу життя і може розпочати ретровірусну терапію. Стосовно груп, які проходять обстеження, то це вагітні жінки (двічі протягом періоду вагітності), громадяни, що планують отримати водійські права, дозвіл на володіння зброєю, майбутні військовослужбовці-контрактники, громадяни-всиновлювачі дітей, донори тощо. Причому є приклади, коли деякі наші земляки виявляють бажання здати кров на аналіз добровільно.
Про функціонування в поліклініці кабінету довіри детальніше розповіла медсестра Юлія Мохнєва.
Отже, у 2013 році було проведено 1524 дослідження крові на ВІЛ-СНІД, з них у 16 випадках результат виявився позитивним. (Це саме той варіант у визначеннях, коли слово «негативний» краще за «позитивний»). Направлення на аналізи крові люди отримували як на стаціонарі райлікарні, так і в поліклініці. (Відповідно, 794 і 281). Якщо вести мову про перші чотири місяці поточного року, то спеціалісти провели понад шістсот досліджень, внаслідок чого на відповідний облік довелося поставити ще п’ятьох громадян. До речі, у 2011 році було виявлено 21 ВІЛ-позитивного, у 2012-му – 22. Треба обов’язково зауважити, що робота кабінету довіри побудована на засадах суворої конфіденційності. За бажанням пацієнта він може перебувати на обліку не в Щорсі, а в Чернігові. І взагалі, медперсонал обов’язково враховує емоційний стан ВІЛ-інфікованих, зрештою, для майже половини з них звістка про невиліковну хворобу стає цілковитою несподіванкою. Хто реагує начебто спокійно, а хтось – плаче. Словом, до людської трагедії треба ставитися з розумінням і співчуттям.

Комментариев нет:

Отправить комментарий