четверг, 10 апреля 2014 г.

Їде флюорограф

Щогодини в Україні від туберкульозу помирає один хворий.
За оцінками ВООЗ, третина населення земної кулі інфікована туберкульозом. Щорічно у світі туберкульозом інфікуються 9 мільйонів людей.
Багато хворих на туберкульоз повністю виліковуються, проте півтора мільйони на рік помирає від цієї інфекційної хвороби. В Україні щогодини реєструється 4 хворих з туберкульозом, і кожну годину один такий хворий помирає, серед них - діти, кількість яких з кожним роком збільшується. Щороку в нашій країні вперше реєструється до 40 тисяч хворих на туберкульоз, помирає 10 тисяч. 500 тисяч українців перебувають на диспансерному обліку з приводу туберкульозного захворювання, з них 90 тисяч - з відкритою формою.
Найбільш незахищені перед цією епідемією діти, а саме 11% з 9 млн. хворих на туберкульоз в усьому світі. Проблема дитячого туберкульозу вимагає особливої уваги, адже діти - соціально незахищені, і багато що в їхньому житті залежить від дій дорослих. В Україні функціонує система раннього виявлення і профілактики. Це масова туберкулінодіагностика, яка дозволяє виявляти щорічно до 200 тис. дітей, що підпадають до групи ризику з так званою прихованою, або латентною туберкульозною інфекцією.
Проте діагностика туберкульозу в дітей зазвичай складніша, ніж у дорослих, оскільки, особливо у дітей раннього віку, проблематично одержати мокротиння і виділити збудника захворювання. Щорічний ризик розвитку туберкульозу у дорослої людини, інфікованої мікобактеріями (паличкою Коха), складає 0,4%, а у дітей віком від одного до чотирьох років - 23%. Найбільш незахищеними є немовлята. Ризик розвитку туберкульозу у малечі віком до одного року - 40%.
Cтаном на 1.01.2014 року епідемічна ситуація в області із захворюваності на туберкульоз в порівнянні з аналогічним періодом минулого року погіршилась. Стабільно високою вона залишається у Щорському районі. Вже за І квартал 2014 року зареєстровано 5 випадків туберкульозу органів дихання, 4 чоловіки померли від туберкульозу. Позитивний результат лікування залежить від своєчасного виявлення захворювання. Зараз в населених пунктах району працюють пересувні флюорографи. В кінці квітня та на початку травня вони будуть працювати в Щорсі. Обстеження проводяться на цифровому обладнанні, безкоштовно.
Потурбуйтеся про своє здоров’я і обов’язково пройдіть цю процедуру.
Л.ПЕРВАКОВА,
головний санітарний лікар району, Г.Королецька, лікар-фтизіатр

Комментариев нет:

Отправить комментарий