среда, 30 апреля 2014 г.

Уже з’явилися перші гриби – сморчки

Самі бачили їх в осиннику поблизу Щокота. З шапками, що нагадують ядро грецького горіха. А кольором – від жовтого до сірого. Серед торішньої трави і листя непомітні. Треба кланятися кожному горбочку.



Звичайно, гриби «на любителя». (Вони вважаються умовно їстівними). А любителі стверджують: смакота. Особливо, коли посмажити в сметані чи приготувати в духовці, заливши сумішшю зі збитих з вершками яєць. Тільки треба відварювати у трьох водах хвилин по 20.
Відомі також корисні властивості сморчків. Наші пращури застосовували їх для лікування ревматизму та інших захворювань суглобів – готували настої із шапочок і втирали у хворі місця.
Давні цілителі використовували сморчки для лікування очей. Відвар із сморчків посилює апетит і є тонізуючим та комплексно-оздоровчим засобом. Якщо, звісно, приготований з дотриманням усіх вимог.

Комментариев нет:

Отправить комментарий