понедельник, 21 апреля 2014 г.

Що подавали до пасхального столу в старовину

Перед Великоднем у м’ясному павільйоні Коржівського ринку не проштовхатися. Телятина, свинина, домашні ковбаси – нарозхват.




А що було до пасхального столу у наших дідів-прадідів? Відповідь знаходимо у книзі М.Макаревича «Звичаї, повір’я і напитки малоросіян».
«Нема господаря, який би не мав до цього дня поросяти, ковбаси, паски і фарбованих яєць. А ось Великодній стіл заможного пана, чия пані дотримується рідної старовини: 2-3, навіть 4, величезні солодкі паски із найкращого борошна на маслі, яйцях і цукрі, сирна паска, ягня з масла, пара поросят: одне без фаршу, інше фаршоване кашею і печінкою, у кожного в зубах – хрін. А також двоє ягнят, одне – без фаршу, друге – фаршоване мигдалем, родзинками і рисом, окіст шинки і окіст буженини, кендюх, голова кабана в натурі з очима з маслин, тарілка пшона, на ній – четвергова (готують у Великий четвер страсного тижня) сіль, пречудове сало в шматках, кілька сортів ковбас (кров’янка, печінкова, інші), масло, сир, сметана, цибуля в коренях… Усе це обкладене фарбованими в жовтий, мармуровий, а найбільше – в червоний колір – яйцями.
Додайте до цього кілька сортів горілок і настоянок: тут є і перцівка, і калганівка, і кардамонна, і слив’янка, і горобині-вка, і тернівка».
Наші предки (в залежності від заможності) на Пасху подавали на стіл більше 40 страв, за числом днів Великого посту. Пекли із тіста зайчат, півників. Обов’язковими були на столі ягнята – вони мали нагадувати про жертовну смерть Христа.

Комментариев нет:

Отправить комментарий