пятница, 25 апреля 2014 г.

Головний літописець Чорнобиля

Саме так називають нашого земляка, режисера, кіносценариста Ролана Петровича Сергієнка.
Ролан Петрович народився 19 січня 1936 року в нашому місті, в сім’ї вчителів. У 1963 році закінчив Всесоюзний державний інститут кіномотографії. Професійну діяльність розпочав на Київській студії художніх фільмів ім.Довженка, знявши три картини : «Карты», «Белые облака», «Счастье Никифора Бубнова».


З 1960 року працює в документальному жанрі. Його роботи - «Я землю люблю», «Открой себя», «Будущее начинается сегодня», «Николай Рерих», «Олесь Гончар» та інші відомі широкому загалу глядачів. Але особливе місце в кіномотографічній діяльності Р.Сергієнка займає тема Чорнобиля. На цю тематику він зняв сім фільмів, зокрема «Порог», «Приближение к Апокалипсису», «Чернобыль. Тризна», «Чернобыль. Послесловие». Та головне його досягнення - фільм «КОЛОКОЛ ЧЕРНОБЬІЛЯ».
У травні 1986 року, невдовзі після аварії на ЧАЕС, кіногрупа на чолі з Р.П.Сергієнком буквально проривається в «зону», де знімає з 28 травня по 26 червня і на початку вересня 1986 року. На широкий екран картина вийшла в лютому 1987 р. У ній присутньо багато унікальних відеоматеріалів з місця події, знятих буквально по «гарячих слідах», де беруть участь, як ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, так і місцеві жителі. Доля цих людей обпалена чорнобильською трагедією.
Аварія на ЧАЕС ще раз нагадала, яка безодня розвернеться, коли розпочнеться ядерна війна, адже ядерні арсенали ховають в собі тисячі катастроф, страшніших за Чорнобиль. Потрібно пам’ятати: це ще один удар дзвонів, ще одне грізне попередження...
Р.П.Сергієнко нагороджений Пам’ятним Знаком Міжнародної організації Союз Чорнобиль «Гуманность и милосердие» (1996 р.) та Нагрудним Знаком із занесенням в «Книгу Почета Союза Чернобыль России» (1996 р.)».
Р.СОТНІКОВА,
науковий співробітник історичного музею

Комментариев нет:

Отправить комментарий