среда, 30 апреля 2014 г.

«А починати треба з регулярного профілактичного огляду»

На думку заступника головного лікаря ЦРЛ Ірини Якубовської, саме це є першою умовою вчасного виявлення і правильного діагностування хвороб, пов’язаних з онкогематологією. 


– Вже 13 років я працюю лікарем-онкологом. Якщо звернутися до статистичних даних, то гострий та хронічний лейкози, лімфома і мієлома складають близько 5% від усіх онкологічних захворювань, що фіксуються на Щорсівщині. У принципі, цей показник майже дорівнює загальноукраїнському. Нині в районній лікарні на обліку перебувають 44 людини, в яких раніше були виявлені злоякісні новоутворення лімфоїдної або кровотворної тканини. Слід зауважити, що з 2010 року загальний рівень захворюваності зріс. Зазвичай хворобу виявляють після звернень пацієнтів. При онкогематології, крім, скажімо так, крові, може вражатися й кістковий мозок, люди скаржаться на безпричинне і тривале підвищення температури тіла, збільшені лімфовузли, загальну слабкість, біль у кінцівках, інколи – шкірний свербіж. Тривожний сигнал – виявлені навіть при проведенні загального аналізу певні зміни в крові. Якщо вести мову про вікову структуру групи хворих на онкогематологію, то це переважно особи до 40 років. І що найгірше – далеко непоодинокими є випадки, коли страждають діти, переважно – на лейкоз. (Зараз наймолодший пацієнт у районі – п’ятнадцятирічний). Дорослішим же більш загрожує лімфома.
Після виявлення захворювання в районній лікарні людина отримує направлення до обласного онкодиспансеру, інколи лікування доводиться продовжувати в Києві. Активна фаза боротьби з хворобою може тривати до 6 місяців, пацієнт перебуває на лікарняному. Надалі розпочинається процес оформлення документів для отримання групи інвалідності. Спочатку дається друга, згодом же, коли можна констатувати ремісію, третя. Разом з тим облік таких людей у ЦРЛ – пожиттєвий. Протягом першого року після лікування вони мають 4 рази пройти диспансерний огляд, другого - двічі, далі – раз на рік.
Слід зауважити, що в Чернігівській області приблизно чверть захворілих на лімфому помирає потягом року після виявлення проблеми. Однак більше половини живе понад 5 років. Торік у нашому районі три людини померли, а до списку хворих додалося ще чотири.
Загалом онкогематологія – доволі особлива сфера, говорити на цю тему можна багато, але пересічній людині варто знати і дотримуватися хоча б основних засад профілактики у питаннях власного здоров’я. Це дуже просто: якщо, скажімо, в когось з’явився і протягом двох місяців не зникає лімфовузол – зверніться до лікаря. Все треба робити вчасно, особливо, коли мова йде про необхідність оперативно виявити і зупинити розвиток хвороби. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий