среда, 30 апреля 2014 г.

Донорство

Останнім часом у такій надзвичайно важливій сфері як донорство спостерігаються доволі невтішні тенденції. Як розповіла «Променю» лікар служби переливання крові ЦРЛ Л.М. Чередниченко, доводиться констатувати, що з року в рік кількість тих, хто здає кров для лікування та порятунку інших людей, відчутно зменшується.
Не останньою причиною такого стану справ є суто символічна платня від держави – 12 грн. 75 коп. за разову кровоздачу.
Якщо вдатися до статистики, то постає така картина: у 2013 році 59 наших земляків за 82 рази здали 30 літрів крові. За перший квартал року нинішнього від 28 донорів отримано більш, ніж 13 з половиною літра. Надалі зібрана кров переправляється до Чернігова, на обласну станцію переливання, де вона перевіряється на гепатит, СНІД тощо. Це обов’язкова процедура. До речі, торік у двох донорів таким чином вдалося виявити тяжкі захворювання. (Звісна річ, більше вони кров не здають, адже до категорії донорів можуть належати лише абсолютно здорові люди).
Доволі актуальною в контексті цієї теми є забезпеченість хворих дітей таким препаратом, як альбумін. В аптеці він коштує дорого, натомість його можна отримати з донорської крові. І, слід зауважити, в районі є конкретні приклади позитивного розв’язання цієї проблеми.
Наостанок Л.М. Чередниченко звернулася до співробітників усіх правоохоронних структур підтримати ініціативу щорських міліціонерів, які щороку беруть участь у здаванні крові. Такий приклад гідний наслідування.

Комментариев нет:

Отправить комментарий