четверг, 24 апреля 2014 г.

Національні дні діагностики раку шкіри

Рак шкіри є однією з форм онкологічних захворювань. Найбільш часто на рак шкіри хворіють люди у віці понад 50 років. В Україні більше 14% від усіх злоякісних новоутворень, які виявляються у громадян протягом одного року, є раками шкіри. Загальна кількість меланом та інших злоякісних новоутворень шкіри, зареєстрованих в Україні в 2013 р.,
складає більше 23 тисяч випадків. До раку шкіри відносяться такі види злоякісних пухлин шкіри: базаміома, плоскоклітинний рак, меланома. Серед перерахованих форм онкологічних захворювань шкіри найбільш поширеною, злоякісною та швидкоплинною є меланома.
Збільшилась захворюваність на злоякісні новоутворення шкіри також і в районі. На обліку в ЦРЛ з приводу меланоми знаходиться 11 чол., раку шкіри – 110 чоловік. Щороку навесні, перед початком пляжного сезону, в закладах охорони здоров’я проводяться «Дні діагностики раку шкіри». В 2014 р. такі дні будуть проведені з 14 по 25 квітня. В обласному онкологічному диспансері «День відкритих дверей» пройде 25 квітня. Слід знати: захворювання може починатись з родимок. Проте не всі родимки мають схильність до переродження у злоякісні пухлини, цьому сприяють різні причини, основною з яких є довготривале ультрафіолетове опромінювання шкіри (сонячне).
Таким чином, важливою є рекомендація щодо обмеження перебування громадян на сонці, особливо людей з світлим або рудим волоссям, багаточисельними веснянками, а також тих, родичі яких страждали на меланому.
Своєчасне звернення громадян до фахівців може запобігти розвитку злоякісного новоутворення.
Л.ОНИЩЕНКО,
лікар-дерматолог

Комментариев нет:

Отправить комментарий