понедельник, 21 апреля 2014 г.

Здоровим бути модно!

Здоровий спосіб життя - необхідна основа для підтримки здорового психологічного стану. Спорт та здоровий спосіб життя «перепалюють» негативні емоції і дають почуття задоволення від власного життя.


Але чи всі пам’ятають, або, навіть розуміють, що ж таке здоровий спосіб життя? Це не тільки заняття спортом, а й відмова від паління і вживання алкоголю. Задумайтесь, коли ви активно відпочивали всією родиною? Каталися на велосипедах, смажили сосиски на природі, грали в рухливі ігри або просто прогулялися до лісу? Чи всі взимку каталися на лижах, санчатах або ковзанах? На жаль, батьки, в силу своєї тотальної зайнятості, не приділяють всьому цьому належної уваги і тим самим не виховують в дітях інтерес до здорового способу життя. Зараз нашим дітям комп’ютер замінив усе: спілкування з друзями, читання книжок, «живі» ігри тощо. В соціальних мережах діти спілкуються частіше, ніж з власними батьками, і саме в цих мережах отримують відповіді на запитання, що хвилюють їх насамперед. Тим більше, що з віртуальним співрозмовником набагато простіше спілкуватися і задавати оті «хвилюючі» запитання. Але ж ніяке віртуальне спілкування не замінить довірливу розмову з мамою або батьком. А які у вас стосунки з вашими дітьми?
Дорослішають наші діти теж за допомогою комп’ютера. Підлітків частіше можна побачити із сигаретою та пивом у нічних клубах, причому вік цих «дорослих» дітей з кожним роком все менше, менше... Де поділися підлітки, які грають у футбол, волейбол, катаються на велосипедах? Дозвілля можна проводити по-різному. В нас маленьке містечко, але є спортивна школа, СЮТ, танцювальна студія, і потрібно проводити агітацію, щоб їх відвідували, особливо підлітки. А от у нічні клуби запрошувати не треба - відвідують самі. А про негативні наслідки цих відвідин годі й казати.
Здоровий та активний спосіб життя - це запорука не тільки фізичного здоров’я, але й психологічного: зняття почуття «розумової» втоми, отримання позитивних емоцій, задоволення від життя, налагодження емоційного зв’язку з родиною та друзями, спілкування, необтяжене робочими та побутовими проблемами. Чи, може, зараз це немодно, немодно бути здоровими, вести здоровий спосіб життя? Я так не думаю, і сподіваюсь, що більшість читачів зі мною погодяться. Тож будьмо модними – будьмо здоровими!
О.КОВАЛЬОВА, практичний психолог, м.Щорс

Комментариев нет:

Отправить комментарий