понедельник, 7 декабря 2015 г.

Як знайти прості відповіді на складні запитання?

В одному з попередніх номерів „Променя” було опубліковано матеріал під назвою „Субсидія – це  просто”. Але, судячи із звернень наших читачів, це не завжди так. Тому постала очевидна необхідність детальніше розібратися зі станом справ у сфері  надання  допомоги соціально уразливим  верствам населення.

Для початку треба навести трохи статистичної інформації, яку редакція отримала у начальниці управління соцзахисту РДА Ольги Запорожець. Отже, на даний час у районі субсидії на житлово-комунальні послуги отримують 3934 сім’ї. Зважте – саме сім’ї, а не людини, тобто реально  така державна допомога надається майже половині населення нашого краю. Якщо вести  мову про основний період оформлення субсидій, що стартував 1 травня 2015 року, то протягом семи місяців за соціальним субсидуванням за новим порядком звернулися 3209 родин. Призначена допомога за так званими автоматичними справами – 1030, за новими -  2904. Відмовлено 41 сім’ї.  Решта звернень (майже дві сотні) наразі перебувають на розгляді з різних причин. По-перше, через неодноразові протягом року зміни нормативно-правових актів, якими керуються працівники управління соцзахисту, доводиться впорядковувати деяку документацію. Дійсно, є випадки, коли деякі справи знаходяться на оформленні понад місяць. По-друге,  держава значно спростила для людей процедуру подачі заявок на субсидії. Тепер громадянам не треба збирати  купу довідок, зокрема – про доходи. Це за них   роблять працівники управління, звертаючись до пенсійного  фонду, податкової служби та інших організацій. Але не завжди відповіді вдається отримати достатньо швидко.  До того ж колектив управління відчуває нестачу сучасної комп’ютерної техніки  та ліній швидкісного електронного зв’язку, це відбивається на оперативності роботи. Тобто назріла потреба модернізації діючої системи. Постійно на оформленні субсидій задіяні четверо співробітників. Прийняти заявку від сім’ї з двох пенсіонерів займає хвилин п’ятнадцять, а якщо родина працююча, більша, з кількома дітьми, то на неї йде більше часу – десь півгодини. Але щоб остаточно доукомплектувати справу – треба зробити ще чимало.
До редакції „Променя” часто звертаються читачі з проханням конкретно розтлумачити – яким чином розраховується  розмір субсидії на житлово-комунальні послуги.  В управлінні соцзахисту показали документи, на підставі яких вони оформлюють державну допомогу. Їх виявилося стільки багато, що публікація такого великого матеріалу зайняла б кілька газетних  сторінок. Тому редакція вирішила піти іншим шляхом – звернулася до начальника відділу грошових виплат і компенсацій УПСЗН Тетяни Биховець з проханням на якомусь одному конкретному випадку розповісти – наскільки вигідною для людей є субсидія. Вона навела такий приклад. Є сім’я – чоловік, дружина і двоє дітей-школярів. Він працює й отримує пенсію через професійне захворювання, вона – безробітна. Живуть в приватному будинку площею 73 кв. м. Середньомісячний сукупний дохід у них – 3199 грн, тобто на одного члена сім’ї – 799 грн. У листопаді розмір плати за ЖКП у межах норм споживання склав для них 3861 грн. (За газ і електрику). За спеціальною методикою обраховано, що вони протягом місяця можуть використати до 618 кубометрів блакитного палива (582 куб. м – на опалення і 36 – на плиту) і електрики на 132 грн. Однак для цієї сім’ї визначений обов’язковий платіж  за житлово-комунальні послуги в розмірі 4,51%. Тобто в підсумку вони заплатили за газ  139 грн 05 коп., а світло – 4 грн 95 коп. Разом -  144 грн. Якщо громадяни протягом цього місяця економно користуватимуться енергоресурсами, то наступного платитимуть ще менше, бо заощаджений обсяг норми споживання переходить на подальший період. Тобто вигода – очевидна.
Одне лише є зауваження: користуючись субсидією, деякі наші земляки вважають, що треба обов’язково „випалити” увесь обсяг „пільгового” газу, бо, мовляв, потім норму зменшать. Це хибна думка. Той, хто ставить газовий котел на максимум і тримає відчиненими кватирки в оселі цілий день – помиляється.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

1 комментарий:

  1. Я настільки вдячна Elegantloanfirm за те, що допомогла мені отримати кредит у розмірі 600 000,00 доларів США за допомогою кредитного працівника Расса Гаррі, що я вам вічно вдячний. моє життя перевернулося, мої фінанси влаштувалися, я зараз є власною справою, яку я використовую для піклування про потреби моїх сімей. Я настільки вдячний вам, містер Русс, і Бог вас благословить. Ви можете зв’язатися з ними за фінансовою допомогою електронною поштою: Elegantloanfirm@hotmail.com для отримання фінансової допомоги.

    ОтветитьУдалить