пятница, 18 декабря 2015 г.

Ціни на молоко селян не задовольняють

Не відкрию нічого нового, якщо скажу, що зараз село виживає за рахунок молока. Реалізація його приносить реальну копійку в сімейний бюджет.
Але закупівельна ціна не покриває витрат на утримання корови-годувальниці. У населення нашого району молоко закуповують філія «Менський сир», СВК «Молоко Країна», ПрАТ «Куликівське молоко», ПАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла». І йде воно виключно другим сортом. Основна причина у тому, що температура молока не відповідає вимогам. Крім того, кислотність, бактеріальне обсіменіння тощо зазвичай вище допустимих норм.
Давайте проаналізуємо, як змінювалася ціна упродовж поточного року. У січні вона складала 2 грн 50 коп., з березня по вересень завмерла на позначці 2-40, у жовтні повернулася до 2-50, листопад-грудень тримається на 2-70.
Із сільгоспформуваннями співробітничає ПрАТ «Куликівське молоко», закуповуючи упродовж року кожен кілограм першосортного молока базисної жирності ціною від 2-80 до 5 грн. До молока кожного сорту ставляться суворі вимоги. Вони відрізняються за смаковими якостями, кислотністю, густиною, ступенем чистоти, загальним бактеріальним обсіменінням, вмістом соматичних клітин, температурою, масовою часткою сухих речовин.
Крім того, відповідно до ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги до закупівлі» молоко має бути отримане від здорових корів з господарств, благополучних щодо інфекційних захворювань і бути чистим, без сторонніх присмаків і запахів. За зовнішнім виглядом та консистенцією – це однорідна рідина від білого до ясно-жовтого кольору, без осаду та згустків, профільтрована та охолоджена після доїння.
Г. БЕБЕХ, головний спеціаліст
у галузі тваринництва управління агропромислового розвитку РДА.

Комментариев нет:

Отправить комментарий