понедельник, 21 декабря 2015 г.

Безпека мешканців Щорса: хто про кого мусить дбати?

Мабуть, багато хто з мешканців міста (особливо водії) помічають, що на вулицях не вистачає в деяких місцях дорожніх знаків. Приміром, виїжджаючи з вул. Р.Люксембург на Архітектурну – не зрозуміло, хто кому дорогою повинен поступатися: чи водії, що їдуть від базару, чи водії, що прямують у городнянському напрямку з  об’їзної дороги? Місцеві за давньою  звичкою вважають, що головна дорога –вул. Архітектурна і все ж таки гальмують на Р.Люксембург. А що робити заїжджим? З таким запитанням ми звернулися до начальника місцевої ДАІ Володимира Пискуна.


- З цим перехрестям взагалі проблема – там повинен бути рух по колу навколо постаменту річниці незалежності України. (До речі, супутникові навігатори саме так і показують – рух по колу. Але ж поки такого знака там нема, то виходить їдуть всі  як знають? -  Авт.)
- А хто повинен слідкувати за розташуванням і наявністю знаків у населеному пункті? - запитуємо далі.
- На кожну вулицю в міськраді є паспорт, в якому, зокрема, є схеми дислокації дорожніх знаків, які узгоджуються з ДАІ, - пояснює В.Пискун. -  Тож виготовленням, встановленням і збереженням їх, відповідно до законодавства, займається міськрада. Якщо міськрада не виконує свої обов’язки – робимо їй приписи.
Не всі дорожні знаки («Пішоходні переходи», «Обмеження швидкості руху», «Діти» тощо) встановлені і поблизу навчальних закладів райцентру. Тому на початку року директори спортивної, 1-ї та 2-ї шкіл та інтернату «Казка» подали в суд на міськраду з приводу цього. Суд 19 березня 2015 року визнав бездіяльність міськради (представником у суді був Валентин Харченко, колишній заступник мера) та постановив встановити ці знаки. Але минуло вже 9 місяців, а віз і нині там. Міська влада благополучно була переобрана, і тепер уже винних навряд чи знайдеш. Керівник місцевої державної виконавчої служби Юрій Гах пояснив, що забезпечити виконання даного рішення суду не входить до їхньої компетенції. Треба звертатися в Чернігів…
Тож запитуємо в новообраного керівництва міста: «А коли ж Щорс поповниться новими дорожніми знаками?»
Заступник міського голови Микола Якименко сказав, що останній раз їх встановлювали понад 5 років тому, ще за часів мера Тетяни Кліщенко (до речі, його слова підтвердив і В.Пискун).  А от «зебри» час від часу поновлювалися. Дорожній знак – задоволення не з дешевих. Ще тоді виготовлення одного коштувало близько 300 грн, а потім треба ж його було прикріпити. А знаків по місту треба встановити десятки. Тож виходить кругленька сума бюджетних грошей. (До речі, якщо хтось з громадян навмисне понівечив знаки чи дорожні стовпчики або збив їх у ДТП, повинен понести всі витрати з їх відновлення, а не міський бюджет. Та чи кожного спіймаєш за рукав? Як, наприклад, з шляхопроводом над залізничними коліями чи огорожею навколо того ж таки постаменту річниці незалежності біля кафе «Левада». А на совість людей сподіватися марно...) Та безпечний рух транспорту це ж не тільки знаки, а у першу чергу дорожне покриття. Значні суми потрібні навіть на звичайний ямковий ремонт. Проте мер Олександр Медведьов разом зі своїм заступником пообіцяли вивчити ситуацію і закласти кошти в міський бюджет на 2016 рік на встановлення певної кількості дорожніх знаків.
Дійсно, про безпеку мешканців міста треба дбати. Хоча чи дбають вони самі про себе, часто ігноруючи правила дорожнього руху (їздять на велосипедах без світловідбивальних елементів, ходять навіть в темну пору доби проїжджою частиною з правого боку тощо)?  Але це вже тема іншої публікації.
Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий