понедельник, 14 декабря 2015 г.

Існування залізничної лікарні під питанням. А як люди?

І.  Історія
Зародження медицини у Щорському районі сягає корінням в кінець  ХІХ століття. Перші архівні документи датовані 1883 роком, коли було відкрито медичний пункт при депо Лібаво-Роменської залізниці, де надавалась медична допомога пасажирам, залізничникам, членам  їх сімей та жителям навколишніх сіл.

У 1910 році медпункт був реорганізований в лікарську амбулаторію. Головним лікарем призначений Носовицький. Цілодобово працював пункт невідкладної допомоги, який  обслуговували 4 фельдшери. Згодом відкрито приймальне відділення та 4 пологові ліжка. Медична допомога надавалась терапевтом, хірургом, гінекологом та акушеркою.
У 1923 році лікарську амбулаторію перейменували у Сновську медичну дільницю Чернігівської округи.
Відразу після звільнення нашого міста від німецько-фашистських загарбників 1 листопада 1943 р. згідно з розпорядженням лікарсько-санітарної служби Білоруської залізниці створена Сновська залізнична поліклініка. Начальником призначена Алла Дмитрівна Пилипенко.
У 1946 році поліклініка переведена в двоповерхову будівлю нинішньої залізничної лікарні.
5 травня 1954 р. начальником поліклініки призначається Михайло Григорович Курас.
1 вересня 1958 р. організована - вузлова об’єднана лікарня на станції Щорс IV категорії згідно з наказом №16 від 25.08.1958 р. лікарсько-санітарної служби Білоруської залізниці у відповідності з дозволом заступника Міністра шляхів сполучення СРСР від 28.01.1958 р. за П-208/о на 50 ліжок. Функціонує стаціонар на 20 терапевтичних ліжок, 10 хірургічних, 10 гінекологічних, 5 неврологічних та дитяче відділення на 5 ліжок. У лікарні проводились операції, приймались пологи.
3 вересня  1959 р. лікарня передана лікарсько-санітарній службі Південно-Західної залізниці та перейменована в лінійну лікарню станції Щорс.
5 лютого 1981 р.  на посаду головного лікаря призначений Василь Іванович Рубіс.
У 1984 році лікарня має в своєму складі терапевтичне відділення на 60 ліжок та поліклініку на 130 відвідувань в зміну. З 3.12.1984 р. по 15.05.1988 р. головним лікарем працює Володимир Тимофійович Стеченко. З 16 травня 1988 року по 30.10.2006 р. лікарню знову очолює В.І. Рубіс.
ІІ. Сьогодення
На даний час в лікарні функціонує денний стаціонар на 15 ліжок, поліклініка та здоровпункт локомотивного депо з кількістю працівників 35 чоловік.
Набутий значний досвід роботи  зі страховими компаніями, з якими лікарня працює протягом 20 років. Завдяки піклуванню Укрзалізниці працівники та пенсіонери залізничного транспорту лікуються безкоштовно за страховими полісами. Постійно перевиконуються нормативно-планові показники  роботи. За 11 місяців 2015 року план ліжко-днів виконано на 152,3%. На  жаль, в наш час фінансових скрут, у час, коли залізничний вузол переживає свої реорганізаційні зміни (постійно скорочується кількість залізничників) нависла загроза і над існуванням залізничної лікарні.
Розпорядженням Кабінету Міністрів від 28 грудня 2014 р. 75 залізничних лікарень України, в тому числі і наша, передані Укрзалізницею місцевим органам самоврядування (при умові використання за цільовим призначенням). Фінансування здійснюється за рахунок субвенції з Держбюджету.
Працівники лікарні,  залізничники, пенсіонери залізничного транспорту стурбовані подальшим існуванням лікарні, долею працівників, станом добротної будівлі з усіма необхідними підсобними приміщеннями. Вони вірять, що районна влада, депутати приймуть правильне рішення – заради інтересів своїх виборців, свого краю. Адже ламати, закривати легше, ніж потім відроджувати, будувати. Може, доцільно було б пошукати економію коштів не на здоров’ї людей, а за іншими  напрямками?
Наталія ЄРЕМЕНКО,
головний лікар
Державного закладу „Лінійна лікарня станції Щорс Південно-
Західної залізниці”

Комментариев нет:

Отправить комментарий