пятница, 4 декабря 2015 г.

Інваліди мають право на захист та рівність

Третього грудня в Україні відзначають Міжнародний день інвалідів. Безумовно, цей день не є святковим. Проте він нагадує про необхідність створення для інвалідів у суспільстві відповідних умов та рівних можливостей для реалізації життєвих потреб, здібностей та творчого потенціалу.
Державою створено комплекс законів, які регулюють практично всі аспекти життя людей з інвалідністю. Цими законами визначено право на реабілітацію і санаторно-курортне лікування, на освіту, працевлаштування, соціально-побутове обслуговування, забезпечення автомобілями, візками, протезно-ортопедичними виробами та інше.


На сьогодні в управлінні соціального захисту населення обліковується 1622 інваліди. Персоніфіковані дані про них включені до Єдиного Державного Реєстру з правом на пільги. Це дозволяє конкретизувати турботу про інвалідів, здійснювати надання їм різних видів адресної соціальної допомоги, санаторно-курортного лікування, забезпечення технічно - реабілітаційними заходами, створення робочих місць.
Покращенню якості життя людей з особливими потребами сприяє вітчизняна протезно-ортопедична галузь, яка безкоштовно забезпечує інвалідів сучасними засобами. Через управління соціального захисту населення у 2015 році видано направлень на: отримання протезно-ортопедичних засобів - 71; отримання технічних засобів реабілітації - 51. Забезпечено санаторно-курортними путівками 16 осіб.
Інваліди з вадами опорно-рухового апарату та з інших причин забезпечуються автомобілями безкоштовно та на пільгових умовах. Важливу роль в житті людини має професійна діяльність. У районі проживає 710 інвалідів працездатного віку, з них працюючих 102 інваліди.
Особлива увага приділяється реабілітаційним послугам для дітей-інвалідів, яку вони отримують в обласному Центрі соціальної реабілітації для дітей-інвалідів. У поточному році розширено коло отримувачів такої реабілітації. Ранню соціальну реабілітацію можуть отримати і діти віком до 2 років, які мають ризик отримання інвалідності.
У районі діє територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), яким впродовж 2015 року інвалідам і пенсіонерам надається 53 види різних послуг. У стаціонарному відділенні в с.Н.Боровичі проживає та отримує комплекс соціально-побутових послуг 4 одиноких інваліди; відділенням соціального обслуговування вдома надаються послуги 92 інвалідам.
Одним з вагомих видів адресної підтримки людей з інвалідністю є Програма житлових субсидій. Зараз нею користується 71 сім’я району, які мають у своєму складі інвалідів. Ефективно діє система адресних соціальних допомог. Державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям- інвалідам отримують 315 сімей . Серед отримувачів цієї допомоги 96 дітей –інвалідів віком до 18 років.
Одночасно з державними програмами, доповнюючи їх, в районі реалізуються районні програми: надання пільг хворим з хронічною нирковою недостатністю, що отримують програмний гемодіаліз в обласній лікарні; відшкодування витрат організаціям-постачальникам за надані ЖКП інвалідам по зору І та ІІ груп; надання соціальних послуг особам, які потребують сторонньої допомоги.
Користуючись нагодою, висловлюю найтепліші слова нашим співвітчизникам, на долю яких випали нелегкі випробування. Хочу подякувати всім, хто опікується інвалідами, адже надання їм щоденної підтримки й допомоги – реальний вияв милосердя, людяності та любові до ближнього.
О.ЗАПОРОЖЕЦЬ,
начальник УСЗН

Комментариев нет:

Отправить комментарий