понедельник, 14 декабря 2015 г.

У сто два роки низківчанка Марія Єфіменко лущить кукурудзу і ріже яблука коровам

У Низківці довгожительку Марію Аристархівну Єфіменко знають від великого до малого. Про неї навіть легенди складають і цілі чудо-казки. У всіх оповідях переважає добро і тепло.



Адже ця воістину дивовижна жінка проживає справді красиве, наповнене різними подіями життя, знає – краще за будь-який підручник, - основні історичні події, багатьох видатних людей.
Відчула на собі голод, війну і розруху, поховала чоловіка і зятя, діждалася онуків і правнуків. У неї вже є і два праправнуки, яким залюбки даає нехитрі поради, вчить не відступати перед труднощами, гідно виходити з будь-яких ситуацій.
У свої 102 роки Марія Аристархівна має добру пам’ять, почуття гумору і велике бажання трудитися. Без діла вона майже не сидить, все клопочеться по хазяйству. Чистить й обчухрує качани кукурудзи, ріже яблука коровам, картоплю дрібну перебирає, словом, все, що до рук потрапляє, те й робить.
Дуже комунікабельна. Обожнює гостей, слухати розповіді дочки Олі, з якою проживає у селі, а дочку Раю любить зустрічати, коли та з Чернігова провідувати приїжджає. Одна біда: слух у бабусі починає слабшати. А так все наче й не погано. Усі її поважають і жаліють, а натруджені рученьки і спину гріє завжди натоплена піч. Марія Аристархівна завжди спить на черені й досі не хворіє.
Олена КОМПАНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий