пятница, 4 декабря 2015 г.

Поширення СНІДу в районі більше, ніж удвічі перевищує середньообласний показник


1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Всесвітній день боротьби зі СНІДом - це можливість дізнатися про факти щодо цієї небезпечної хвороби і втілити знання в практику. ВІЛ-інфекція - це інфекційна хвороба, яка розвивається в результаті багаторічного знаходження в клітинах вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) і характеризується повільним пошкодженням імунної системи.


СНІД – це заключна стадія ВІЛ-інфекції, коли імунна система людини не може протистояти інфекційним та іншим захворюванням. Шляхи передачі ВІЛ-інфекції: статевий, парентеральний (при користуванні спільним шприцем та голкою серед споживачів ін’єкційних наркотиків), від ВІЛ-інфікованої матері до дитини (під час вагітності, пологів, у разі годування груддю). Клінічні ознаки СНІДу проявляються через 8-10 років після зараження, можливо, раніше.
У своєму розвитку хвороба проходить 4 стадії: І клін. стадія – безсимптомна; ІІ стадія – втрата ваги до 10%, шкіряні прояви, грибкові ураження нігтів, часті вірусні і бактеріальні інфекції верхніх дихальних шляхів, слабкість, відсутність апетиту; ІІІ стадія – втрата ваги більше 10%, хронічна діарея, кандидоз, лихоманка більше 1 місяця, пневмонії. ІV ст. характеризується синдромом виснаження, наявністю опортуністичних інфекцій (туберкульоз, пневлюцистна пневмонія) і злоякісних новоутворень.
Станом на 1 жовтня 2015 р. в районі під медичним наглядом перебуває 89 чоловік, ще 22 жителі району перебувають на диспансерному обліку. Поширеність захворювання в районі становить 454 чоловіки на 100 000 населення (в області – 316,9 на 100 000 населення). За 9 місяців 2015 р. на диспансерний облік взято 9 чоловік з вперше в житті встановленим діагнозом. Показник захворюваності становить 37,2 на 100 000 населення середньообласний – 30,1. У віковій структурі ВІЛ-інфікованих переважає вікова група людей віком від 30 до 39 років. Враховуючи епідемічну ситуацію, в районі забезпечено широкий доступ до безоплатного тестування на ВІЛ-інфекцію. Протягом 2015 р. було обстежено 1504 особи, що складає 6,2% жителів району. У поліклінічному відділенні ЦРЛ функціонує кабінет довіри, де всі бажаючі можуть отримати консультацію і пройти обстеження на ВІЛ-інфекцію. Також в районі розроблена цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 рр.
Л.ОНИЩЕНКО, лікар кабінету інфекційних захворювань

Комментариев нет:

Отправить комментарий